Af - 02/09-14 08:46; Opdateret: 02/09-14 10:26

Studieboliger lejes ud til kriminelt høje priserStudieboliger lejes ud til kriminelt høje priser

Små værelser i delelejligheder udlejes til tårnhøje priser. Danske Studerendes Fællesråd opfordrer studerende til at klage til huslejenævnet.

storybild

Det er blevet markant dyrere at leje et værelse i de store studiebyer de seneste år. Nu rammer husleje op til 750 kroner per kvadratmeter om måneden. (Billede: polfoto/arkiv)

Overfyldte ventelister til kollegierne og rekordoptag på universiteterne. Jagten på ledige studieboliger i især hovedstaden er desperat, og det får øjensynligt nogle private udlejere til at skruer priserne for selv meget små værelser i delelejligheder op på et kriminelt højt niveau. Det viser en en gennemgang, som metroxpress har foretaget af over 200 studieboliger på BoligPortal.dk

Unge – især kvinder - er på forældrestøtten
Unge – især kvinder - er på forældrestøtten

For eksempel kræver en udlejer 6.000 kroner om måneden for et bare otte kvadratmeter stort værelse i en delelejlighed på Amager Strandvej i København.

Formand for Danske Studerende Fællesråd Jakob Ruggaard kalder priserne 'absurde'.

- Desværre er eksemplerne ikke unikke. Det er uholdbart, at et værelse koster mere om måneden, end man få i SU før skat, siger han og påpeger, at der er eksempler på, at de opskruede priser har afholdt studerende fra provinsen i at tage imod en studieplads i København.

Niks pille! Tutorer skal holde sig fra sex og druk
Niks pille! Tutorer skal holde sig fra sex og druk

Han opfordrer studerende til at gå til huslejenævnet, hvis de vurderer, at huslejen er for høj. Samme melding lyder fra formand for Lejernes LO Helene Toxværd.

K: Studerende skal bo på gamle tørrelofter
K: Studerende skal bo på gamle tørrelofter

- Det er urimelig svært at finde en betalig bolig for studerende og andre med lave indkomster. Men jeg forstår godt, at man kan være så desperat, at man skriver under på en lejekontrakt op til studiestart. Men så må man tage den op i huslejenævnet bagefter.

Fagchef i De Københavnske Huslejenævn Kasper Rohr oplyser, at spørgsmålet om lejens størrelse beror på en konkret vurdering. Han gør opmærksom på, at en privat udlejer, som udlejer et værelse ikke bare kan henvise til, at lejeindtægten alene bruges til at dække de faktiske udgifter, som metroxpress har fundet eksempler på i gennemgangen på BoligPortal.dk.

Når man lejer et værelse ud, er man underlagt lejeloven og som hovedregel også boligreguleringsloven, og så kan huslejenævnet efter en besigtigelse af lejemålet fastsætte lejen lavere end udlejers faktiske udgifter.

Vild idé: Studerende skal bo i Eurovision-hal
Vild idé: Studerende skal bo i Eurovision-hal

Både Ruggaard og Toxværd mener, at det kan være nødvendigt at ændre planloven, så kommunerne får lov til at sælge byggegrunde billigere end markedsprisen og på den måde holde prisen nede på nybyggeri af kollegier og studieboliger.

Også Enhedslisten kræver, at planloven bliver ændret, og det ventes at blive et centralt krav fra partiet ved de kommende finanslovsforhandlinger med regeringen.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Skandalen spreder sig som en...
bt.dk
Politiet er forbløffet: Nogen holder...
bt.dk
Patrick Nielsen fik pludselig...
bt.dk
Drama i det britiske kongehus:...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx