Af Ritzau - 29/04-17 19:06

Solglade briter har ikke længere råd til huse i sydenSolglade briter har ikke længere råd til huse i syden

Pundets knæk har gjort det dyrere for briter at købe sommerhuse i Sydeuropa. Salget er nærmest forsvundet.

storybild

Briterne har ikke længere råd til at købe huse i Sydeuropa efter pundets fald. (arkivfoto) (Billede: Free/Colourbox)

Briterne har historisk været nogle af de mest aktive, når det kommer til at købe sommerresidenser i sydens sol.

Briter, som vil have et hus uden for Storbritannien, der har 133 regnvejrsdage om året og er kendt for sit sølle vejr, skal dog have dybere lommer nu end for et år siden.

Det britiske pund er nemlig svækket betragteligt siden befolkningen stemte for at forlade EU, og det har sat sig dybe spor i salget af huse i Sydeuropa, skriver The Guardian.

- Hvis ikke antallet af henvendelser fra briter er faldet med 90 procent, så er det i hvert fald faldet med 80 procent, siger chef for Alpha Real Estate på Kreta, Manolis Mazaros, til The Guardian.

- Omkring halvdelen af de englændere, der har huse i området, arbejder på at sælge dem, siger han.

Grækenland er hårdt ramt, da der samtidig er kommet højere skatter på ejendomme. Men pundets fald oven på EU-afstemningen vægter tungt. Pundet er siden afstemningen faldet med 10 procent til 8,83 kroner.

Kombineret med prisstigninger på huse i flere områder, specielt i Spanien, har det gjort det markant dyrere for briter at købe huse uden for Storbritannien.

- Valutakursen har en større effekt for købere i den lave ende af markedet, i prisklassen 200.000-400.000 euro, siger Chris Clover, chef for Panorama Properties i Marbella i Sydspanien til The Guardian.

Flere ejendomsmæglere fortæller også, at briter er blevet usikre på, om de har adgang til sygesikring, hvis de køber et spansk otium.

Ifølge The Guardian er omkring 300.000 briter fast bosiddende i Spanien mens 600.000 ejer feriehuse i landet.

Siden afstemningen er efterspørgslen fra briter i Spanien faldet med 30 procent ifølge den spanske ejendomsmæglerforening.

Britiske sommerhusejere fik allerede hug i 2008, hvor finanskrisen mindskede antallet af flyvninger til steder som Tyrkiet, Sydspanien og Grækenland. Det sendte værdien af feriehuse markant ned, da rejsetiden blev forlænget.

Før krisen stod briter for 38 procent af alle huskøb i Spanien foretaget af udlændinge. I slutningen af 2016 var andelen faldet til 19 procent.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Fødevarestyrelsen kalder mayonnaise...
bt.dk
Dansk forlystelsespark kåret til...
bt.dk
Klaus' kæreste gik fra ham på grund...
bt.dk
Se billederne: Han gør alt for at...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx