Af Ritzau - 29/11-16 20:21

Venezuelas valuta styrtdykker mens krisen forværresVenezuelas valuta styrtdykker mens krisen forværres

Det latinamerikanske land Venezuela er inde i en katastrofal økonomisk krise. Hyperinflationen raser.

storybild

Der er løbende demonstrationer i protest mod regeringen i Venezuela. (Arkivfoto) (Billede: Reuters/Marco Bello)

Den venezuelansk økonomi fortsætter sit kollaps og samtidig bliver landets valuta, bolivaren, mindre og mindre værd. Ifølge CNN er værdien af en venezuelansk bolivar halveret på en måned.

Venezuela har længe været inde i en hård økonomisk krise. Planøkonomiske tiltag fra regeringen og olieprisens fald fik økonomien til at falde sammen og landet oplever nu mangel på snart sagt alt, der skal købes i udlandet.

- Det er en valuta, der er på vej lige lukt i toilettet. Ingen har lyst til at eje noget, der bliver halveret i værdi på en måned, siger partner i Caracas Capital Markets Russ Dallen til CNN.

Det er ikke til at få en reel kurs på bolivaren, da der er sat en officiel af den venezuelanske stat. Staten har dog ingen fremmed valuta til at forsvare kursen, der samtidig på ingen måde afspejler de reelle forhold i markedet.

På det sorte marked bliver der dog handlet dollar. Ifølge CNN er kostede en dollar 1567 bolivar 1. november. Den 28. november var prisen 3480 bolivar.

Ifølge hjemmesiden Dolartoday, en venezuelansk hjemmeside, der følger kursen på dollar på det sorte marked, koster en dollar nu 3986 bolivar.

I februar kostede en dollar 1000 bolivar.

Baggrunden for den styrtende valuta er blandt andet, at den venezuelanske stat trykker store mængder nye penge for at følge med inflationen i landet, som ifølge IMF vil ligge på over 1600 procent i 2017.

Ifølge CNN Money fordoblede Venezuela pengemængden hver måned over sommeren, men øger den nu med 130 procent om måneden.

Det får folk til at købe dollar, da det er en stabil valuta. Det er en tendens set i mange skrøbelige økonomier, hvor der ingen tillid er til den lokale valuta.

Men der er meget få dollar at få, og derfor bliver prisen presset voldsomt op.

- Det er en absolut værdiløs valuta. Det er helt vanvittigt, den er i frit fald, siger chef for fixed income med ansvar for Latinamerika ved banken Nomura Holdings Siobhan Morden til CNN.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Chokfyring i Superligaen: Fyrer...
bt.dk
Morten måtte droppe studiet for at...
bt.dk
Amerikansk betjent sigtes for drab på...
bt.dk
Politiet beder om hjælp: Har du set...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx