28/10-17 12:14

Guide: Sådan bruger du mindst mulig energi på at koge pastaGuide: Sådan bruger du mindst mulig energi på at koge pasta

God viden - især til folk på SU.

storybild

Skal pastaen koges med eller uden låg? Og skal vandet egentlig koges i en elkedel først?

Hvis I har diskuteret derhjemme, hvad der bruger mindst energi og dermed kan spare både miljø og elregning, så læs videre for at få svaret.

Rådgiver og konsulent i økologisk, sund og klimavenlig mad til professionelle køkkener Birte Brorson har nemlig været med til at lave et forsøg, hvor det blev undersøgt.

»Det bedste, du kan gøre, er at koge vandet i elkedlen, hælde det over i en gryde og lægge låg på«, fortæller Birte Brorson.

»I det øjeblik vandet koger, knalder du pastaen i og lægger låget på igen. Så skal du lige være der, så det ikke koger over. Når vandet så koger igen, slukker man straks, og så står det ellers bare i kogevandet med låg på og bliver færdigt«, forklarer hun.

»Undervejs skal der røres et par gange i gryden«, tilføjer hun.

Metoden tager et par minutter længere, end det gør at have blusset tændt fra start til slut, men det sparer til gengæld energi.

»Elkedlen er en god idé, for det går meget hurtigere. Selv om der er stort wattforbrug, så går det hurtigere. Og det er den billigste måde at gøre det på«, siger Birte Brorson.

Og det er altså ikke småpenge, der er at spare ved at ændre vaner i køkkenet.

»Hvis du lægger låg på, sparer du i gennemsnit en tredjedel af strømmen«, fortæller hun.

Og det gælder ikke kun pasta. Der kan også sagtens slukkes for kartoflerne, fem minutter før de er færdige. De skal nok blive fine og møre alligevel.

Det er også en god idé at spare på vandet, når der skal koges æg, grøntsager, pasta eller kartofler. Ved at koge kartoflerne med bare lidt vand i stedet for som traditionelt at dække dem helt med vand, kan man ifølge Energistyrelsens side sparenergi.dk spare 30 procent strøm.

Derudover skal gryden eller panden også passe i størrelsen til kogepladen. Er gryden for lille til kogepladen, bruges der cirka 25 procent mere strøm, når der er skuret op på højeste trin ifølge sparenergi.dk.

Det er heller ikke kun kogepladen, det kan svare sig at slukke for før tid. Det kan også sagtens overføres til ovnen.

»Vi er rigtig dårlige til at bruge eftervarmen. Det kan du ikke på gas eller induktion, men det kan du på almindelig el og ved en ovn«, siger hun og uddyber:

»Den ovn, du har sat på for eksempel 200 grader, kan du sagtens slukke for lidt før. For når man slukker, er ovnen jo 200 grader, og så falder den kun gradvist til 199, så 198 og så videre.

- Fyld opvaskemaskinen helt op, og vask ved lavere temperatur. Ved at gå fra 65 grader til 50-55 grader kan der spares 10-20 procent i strøm.

- Prøv at fylde ovnen op med flere ting ad gangen, så udnyttes varmen og dermed energien optimalt.

- Sæt maden i en kold ovn, så udnyttes strømmen, som ovnen bruger på at nå op på den temperatur, den er blevet sat til. Langt de fleste ting kan klare at komme i kold ovn.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Kvinde reddede to-årig dreng væk fra...
bt.dk
Nægtede at følge...
bt.dk
Filmet på video: Talte prins William...
bt.dk
Dansk Supermarked præsenterer...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx