Af - 25/10-15 18:02

Hvorfor er de fleste iværksættere mænd?Hvorfor er de fleste iværksættere mænd?

64 procent af iværksætterne er mænd. Det viser en ny undersøgelse. 'Mænd bærer mere over med, at de indimellem må sjuske sig igennem', siger formanden for Dansk Iværksætterforening.

Bildstrecke im Grossformat »

Fire grunde til, at der er flere mandlige end kvindelige iværksættere. Kilder: Christian Walther Øyrabø, formand for Dansk Iværksætterforening og Karen Sjørup, der er lektor og kønsforsker ved Roskilde Universitet.

'Jeg har altid vist, at jeg ville være i værksætter, og i dag har jeg endelig taget springet og fået mit eget produkt'. Sådan lyder ordlyden fra mange af de iværksættere, som metroxpress skriver om. I de fleste tilfælde, kommer ordene fra mænd.

Og en ny undersøgelse bekræfter den tendens. Det er primært mænd, der kaster sig ud i at blive iværksættere. 64 procent af iværksætterne er mænd, viser iværksætterundersøgelsen 2015.

En tendens, som formanden for Dansk Iværksætterforening, Christian Walther Øyrabø genkender, når han er ude i iværksættermiljøet.

- Når mænd og kvinder får en liste med ting, de skal kunne for at blive iværksættere, kaster mænd sig ud i det, hvis de kan finde ud af seks af tingene, hvorimod kvinderne fokuserer på de fire ting, de ikke kan og derfor tænker, de hellere må lade være, siger Christian Walther Øyrabø.

Han uddyber, at mænd dermed i højere grad end kvinder bærer mere over med, at de somme tider må sjuske sig gennem.

Investorernes bedste råd: Sådan får du succes som iværksætter
Investorernes bedste råd: Sådan får du succes som iværksætter

Ifølge Karen Sjørup, der er lektor og kønsforsker ved Roskilde Universitet, handler den store kønsforskel i iværksættermiljøet også meget om uddannelse:

- Kvinder uddanner sig til noget, der retter sig mod det offentlige, om det er social- og sundhedsassistent eller læge. Mange mænd uddanner sig inden for håndværk, hvor rigtig mange har ambitionen om at starte eget firma, siger hun.

16-årig iværksætter: Jeg bliver kvalt af alt det papirnusseri
16-årig iværksætter: Jeg bliver kvalt af alt det papirnusseri

En anden stor forskel på mandlige og kvindelige iværksættere er desuden det produkt, de gerne vil leve af. Og her har mændenes produkt bedre vilkår.

Lidt karikeret kan man sige, at mænd starter en virksomhed, hvis de kan se, at der er mange potentielle kunder til deres produkt. Kvinders motivation for at starte egen virksomhed handler om, at de gerne vil forbedre tilværelsen, og typisk iværksætter de et produkt, som de selv kan leve sig ind i.
Det siger Christian Walther Øyrabø.

Karen Sjørup uddyber, at mænd er mere interesseret i at arbejde med døde ting, mens kvinder hellere vil arbejde med mennesker.

- I en it-virksomhed behøver du ikke andet end dig selv, en god ide og en computer. Du behøver ikke investereringer og den slags, og det er jo typisk mænd, der nørkler med at starte it-virksomheder op, siger hun.

Siden 2014 er der kun blevet en procent flere kvinder i iværksættermiljøet og dermed én procent færre mænd.

Christian Walther Øyrabø lister en række grunde til, hvorfor der er flere mandlige iværksættere end kvinder. Klik dig gennem grundene i galleriet øverst i artiklen.

Kan du godt lide at læse om iværksættere, og vil du opdateres om emnet, så like MX PENGE på Facebook.

LÆS OGSÅ: Ung iværksætter: Nye studieregler er en spændetrøje

LÆS OGSÅ: Dansk teenager med utraditionel idé: Tjener penge på at "ødelægge" dyre sko

LÆS OGSÅ: Sejt: 14-årig iværksætter leger med de store drenge

LÆS OGSÅ: 18-årig snød alle til at tro på million-succes: Derfor gjorde jeg det

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Nicolas Sarkozy anholdt af politiet
bt.dk
Skal vidne i retten: Hun kan blive...
bt.dk
Køkkenets store bakteriebombe: Næsten...
bt.dk
Trumps valgkonsulenter afsløret med...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx