Af - 13/06-16 04:00; Opdateret: 13/06-16 12:48

Pressede unge vælger forkert uddannelsePressede unge vælger forkert uddannelse

Tusinder af unge springer fra deres uddannelse inden for et år, og det koster samfundet dyrt. Ifølge eksperter skyldes frafaldet et stort pres på de studerende

storybild

(Billede: Morten Dueholm)

Mange danske unge skal til at vælge uddannelse, og det kan få betydning for resten af deres liv. Men hver ottende ender med at vælge forkert, og det koster samfundet dyrt.

De seneste tal fra Danmarks Statistik viser, at stadig flere unge falder fra på studiets første år ved enten at stoppe midlertidigt eller skifte retning. Hver gang koster det omkring 65.000 kroner, hvis det medfører et års studieforlængelse, oplyser Styrelsen for Videregående Uddannelser. Hertil kan komme flere udgifter til SU.

Interesserer du dig for artikler, der vedrører uddannelse, job og karriere, og vil du opdateres med artikler om emnerne? Så like MX Penge på Facebook.

Ifølge flere eksperter skyldes de forkerte valg et øget pres på de unge.

"Der har været en forandring i vores samfund mod det individuelle, og det betyder, at de unge føler et meget stort ansvar for at skulle skabe deres egen succes i livet. Det lægger et stort pres på dem i forhold til at vælge den rigtige uddannelse", siger fremtidsforsker Marianne Levinsen.

“De unge bliver i tvivl, fordi der er så mange forskellige valgmuligheder, når det kommer til uddannelse, og de er bange for at vælge forkert og gå glip af noget, der er sjovere eller mere rigtigt for dem.”

Fremtidsforsker, Marianne Levinsen.

Gymnasieelever er skuffede over karakterfokus i reform
Gymnasieelever er skuffede over karakterfokus i reform

Professor på Danmarks Institut for pædagogik og uddannelse, Peter Allerup, peger på at politisk bestemte adgangsbegrænsninger har gjort det mere alvorligt at vælge rigtigt første gang, og det giver bagslag, mener han.

"En af grundende til et øget frafald i starten af uddannelserne skyldes, at flere unge laver tilvalg som ikke er sket med hjertet men med hjernen. De er blevet presset til at tage et valg, som de ret hurtigt fortryder."

Centerleder på Center for Ungdomsforskning, Noemi Katznelson, stemmer i og forklarer at politiske stramninger øger de unges tvivl.

Gymnasiereform sætter fokus på parate elever
Gymnasiereform sætter fokus på parate elever

"Der er kommet en generel større usikkerhed i forhold til, hvad det rigtige valg er. De unge ved godt, at der er mere pres på deres valg, og derfor mærker de meget efter hos dem selv."

“Studieindsatsen er massivt større nu, end den var tidligere. Og jeg er ret sikker på, at de unges bevidsthed om at vælge den rigtige uddannelse er større nu. Men man foretager under tiden nogle valg, som man fortryder senere. Og selv om mange danske unge går tidligt i gang med en uddannelse, er det ikke et udtryk for at de træffer et mere sikkert valg.”

Professor, Danmarks Institut for pædagogik og uddannelse, Peter Allerup

LÆS OGSÅ: Minister vil bremse dobbeltuddannelse på statens regning

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx