05/03-14 07:28; Opdateret: 05/03-14 07:38

Folk flygter fra fagforeningerneFolk flygter fra fagforeningerne

Flugten fra Danmarks fagforeninger er ikke længere kun et rødt fænomen, men har nu spredt sig, viser nye tal. Flere års stigende medlemstal hos såkaldte gule fagforeninger er stoppet

storybild

Medlemmerne flygter fra de gule fagforeninger (Billede: Polfoto)

Nu svigter medlemmerne. For mens medlemsflugten fra LO-familiens fagforeninger er velkendt, så mærker de største gule fagforeninger nu også svigtende tilgang. Det skriver Morgenavisen Jyllands-Posten.

Både Det Faglige Hus og Kristelig Fagbevægelse, Krifa, har de seneste år set fine vækstrater, hvilket nu er afløst af manglende interesse.

Djøf vil måle medlemmernes bryster
Djøf vil måle medlemmernes bryster

Krifa er med sine 135.660 medlemmer landets fjerdestørste fagforening, men oplevede i 2013 en lille tilbagegang på 399 medlemmer.

Formand Søren Fibiger Olesen forventer "en lille, men fortsat tilbagegang" i år.

Vi taler grimmere til offentligt ansatte
Vi taler grimmere til offentligt ansatte

- Når vi ser på det totale a-kassemarked, er der færre, der organiserer sig, og derfor ser vi den effekt. Vi forventer, at vi i 2015 og fremover får stabil vækst igen, men ikke som de foregående år, hvor vi virkelig er rykket, siger Søren Fibiger Olesen til avisen.

Ændringer i efterlønnen og dagpengeregler har gjort, at folk fravælger a-kasserne, der typisk også har været en af grundene for et medlemskab af en fagforening. De største gule fagforeninger er ud over Krifa ASE og Det Faglige Hus.

Danske pensionskroner kan redde Dong
Danske pensionskroner kan redde Dong

Den største forskel på dem og traditionelle fagforeninger er, at de gule fagforeninger ikke forhandler overenskomster med arbejdsgiverne som eksempelvis 3F og HK.

Advarsel: Ny lov kan koste menneskeliv
Advarsel: Ny lov kan koste menneskeliv

Hos Det Faglige Hus har man også mærket en opbremsning i den medlemsfremgang, der tidligere kunne tælles i solide vækstrater. Huset har tre fagforeninger med i alt 84.926 medlemmer, og her har den samlede stigning sidste år været på 898 medlemmer, svarende til en procent.

Sulteløn til kokke: Får 40 kroner i timen
Sulteløn til kokke: Får 40 kroner i timen

Men hvis de gule er udfordret, er det for intet at regne i forhold til, hvad de røde har.

Ifølge en gennemgang foretaget af Jyllands-Posten forsvandt der sidste år 29.786 medlemmer fra LO-familiens fagforeninger, som altså ikke har været i stand til at stoppe flere års blødning.

På 11 år er der nu forsvundet 350.000 medlemmer.

/ritzau/

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx