Af Ritzau - 18/11-16 14:43

Derfor skal du droppe de dyre virusprogrammerDerfor skal du droppe de dyre virusprogrammer

Gratis virusprogram til hjemmecomputeren klarer sig lige så godt som de dyre alternativer, viser ny undersøgelse.

storybild

Det kan være meget frustrerende at få virus på sin computer. Vælg derfor det rigtige antivirusprogram. (Billede: Free/Erwin Wodicka)

Virus, malware og spam.

Internettet er fyldt med en masse programmer, der kun har én ting til formål: at gøre livet surt for dig og din computer.

Derfor kan det være en god idé at beskytte sig mod de ubudne gæster på ens computer, og det gør man bedst ved at bruge et antivirusprogram.

Det fortæller Peter Kruse, som er it-sikkerhedsekspert hos CSIS.

- Min anbefaling er, at man altid har et antivirusprogram installeret. Så hellere have et gratis program end slet ingenting, og i nogle tilfælde er de gratis versioner bedre, end dem du betaler penge for, siger han til Ritzau Fokus, med henvisning til blandt andet gratisprogrammet Avast.

Computerworld omtaler i oktober den seneste test fra den uafhængige testorganisation AV-Comparatives. Den viser, at Avast klarer sig bedre end flere betalte alternativer.

I testen var der fokus på såkaldt detektionsrate, eller med andre ord, hvor mange procent af de ondsindede koder programmerne kan opdage.

Avast fangede 99,6 procent af de ubudne gæster i testen.

Samme program får også rosende ord med på vejen i en ny test af gratisprogrammer i det engelske computermagasin PC Mag, særligt når det gælder phishing-forsøg.

Gratisversionerne af købeprogrammerne AVG, Avira og Bitdefender får også en anbefaling fra Peter Kruse.

- De fanger stort set det samme som de programmer, der koster penge, og der er meget lidt forskel på de to forskellige produkter, siger han.

I den nye test konkluderer AV-Comparatives også, at det lige nu går godt for antivirusbranchen. Hele otte ud af de 19 testede programmer fangede alle trusler, der blev sendt mod dem.

Men selv om den nye test viser flotte resultater, så er det ikke alt, programmerne fanger, fortæller Peter Kruse:

- Virusprogrammerne er nødvendige at have, men de er udfordret. Det er de, fordi de, der gerne vil svindle, er gode til ikke at blive fanget. Derudover er mængden af virus og malware også blevet meget større de senere år, siger han.

Det er særligt angreb fra hackere, der er rettet mod specifikke lande, som lige nu er det største problem. Her skal folkene bag antivirusprogrammerne lede efter specifikke koder fra land til land, og det er meget svært, fortæller Peter Kruse.

Til gengæld er programmerne gode til at fange de globale vira, som sendes bredt ud til hele verden.

Man kan også selv gøre noget for at undgå de fleste vira, fortæller Peter Kruse - nemlig ved at opretholde det, han kalder for en sund internethygiejne.

Han råder derfor til, at man altid holder sit styresystem og vigtige programmer som Java og Adobe opdateret. Det er blandt andet gennem sidstnævnte, at nogle hackere også prøver at komme ind.

Derudover er der også større risiko for at få virus på computeren ved at besøge pornografiske sider, og sider hvor du kan hente ulovlige film eller programmer uden licens.

Fakta: Sådan klarede antivirusprogrammerne sig:

1. AVG (findes også i en gratis version)

2. AVIRA (findes også i en gratis version)

3. Bitdefender (findes også i en gratis version)

4. Kaspersky

5. ThreatTrack Vipre

6. Tencent

7. Trend Micro

8. F-Secure

9. ESET

10. Lavasoft

11. Avast (gratisprogram)

12. eScan

13. Fortinet

14. McAfee (findes også i en gratis version)

15. BullGuard

OBS: Testen samler kun et udvalg af de tilgængelige antivirusprogrammer på markedet.

Kilde: AV-Comparatives.

Læs mere på: http://chart.av-comparatives.org/chart1.php?chart=chart2&year=2016&month=2&sort=0&zoom=2

/ritzau/FOKUS

Rettelse, fredag den 18/11, kl. 14.12:

I en tidligere version af denne artikel skrev vi, at AV-Comparitives har testet gratisversionerne af købeprogrammerne AVG, AVIRA, Bitdefender og McAfee. Dette er ikke tilfældet. Fejlen er nu rettet, og teksten er præciseret.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Danskere snyder eller dummer sig:...
bt.dk
Ny bog afslører: Prins Harry var få...
bt.dk
Politiet leder efter flere...
bt.dk
John døde efter fejl på dansk...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx