Af - 16/12-15 12:19

Så dyre gaver giver forældrene deres børn i årSå dyre gaver giver forældrene deres børn i år

Flere forældre punger ud med de store sedler, når de køber julegaver til deres børn. 'Det giver problemer for de andre børn i skolen', siger Mødrehjælpens direktør.

Bildstrecke im Grossformat »
Anders Christensen, der er arkivar og folkemindeforsker, fortæller, at der i flere familier de senere år har været en tendens til, at det kun er børnene i familien, der får gaver. Han siger, at det kan være en årsag til, at mange børn får så store gaver af deres forældre. - Små børn bliver næsten begravet i julepapir – de river den ene gave op efter den anden, siger arkivar og folkemindeforsker. I løbet af 50'erne og 60'erne har middelklassen fået flere og flere penge mellem hænderne, og det har betydet, at julegaverne er vokset, siger Anders Christensen, arkivar og folkemindeforsker. Danskerne som helhed lever ikke over evne. I gennemsnit bruger vi det, som vi får udbetalt, siger Las Olsen, privatøkonom i Danske Bank. - Forældre, der ikke har råd til at give deres børn for så stort et beløb gør klogt i at lade være med at låne sig til pengene, for de får kun en dårligere økonomi af at låne sig til pengene siger Ann Lehmann Erichsen, der er forbrugerøkonom hos Nordea. - Mange forældre er også praktiske. De giver børn de ting i julegaver, som børnene ville have fået alligevel. Det kan foreksempel være en iPad eller penge til det modetøj, de ønsker sig, siger Ann Lehmann Erichsen, der er forbrugerøkonom hos Nordea. Undersøgelsen viser, at 97 procent af danske forældre synes, der er vigtigt, at give deres børn en julegave, de bliver glade for. 47 procent af forældrene svarer, at det giver dem selv en god følelse at kunne give deres børn en julegave, de bliver glade for

Ny undersøgelse viser, at 27 procent af alle forældre giver hvert af deres børn for 1000 kroner i gave eller mere. Det giver problemer, når børnene skal tilbage i skolen og vise deres gaver frem, siger Mødrehjælpens direktør Mads Roke Clausen.

Mange unge håber på, at fladskærmen, iPaden eller den dyre mærketaske ligger under træet til jul.

Deres forhåbninger kan meget vel blive opfyldt.

Cirka en tredjedel af de danske forældre giver nemlig hvert af deres børn for 1.000 kroner i gave eller mere. De viser en ny YouGov-undersøgelse lavet for Mødrehjælpen.

- Hvordan man end vender og drejer det, er 1000 kroner rimelig mange penge. Der er ingen tvivl om, at det er børnene, der får mest ud af julen, siger Las Olsen, der er privatøkonom i Danske Bank.

Han forklarer, at det resultat passer med, at vi i de sidste 10-20 år er blevet væsentlig rigere og har fået en højere levestandard. Det smitter også af på gaverne.

Jule-kup: Her får du gaverne billigst
Jule-kup: Her får du gaverne billigst

Men gaverne i den prisklasse hører til hos overklassen, siger Ann Lehmann Erichsen, der er forbrugerøkonom hos Nordea:

- 1000 kroner i gave er mange penge, synes jeg. Det må være den mere velhavende del af befolkningen, der har råd til det, siger hun.

Louise giver brugte julegaver til jul - det kunne halvdelen af danskerne også finde på
Louise giver brugte julegaver til jul - det kunne halvdelen af danskerne også finde på

Undersøgelsen viser også, at en mindre del af forældrene giver små gaver. Hver tiende forældre giver "kun" hvert af deres børn gaver for mindre end 300 kroner.

Vores undersøgelse viser, at forskellene på gavestørrelserne er rigtig store, og det forværres kun af, at nogle giver for over 1000 kroner. Problemet opstår, når børnene kommer tilbage i skolen og ikke har nogle nær så flotte ting at vise frem som de andre. Det bliver børnene skuffede og kede af det over.
Det siger Mads Roke Clausen, Mødrehjælpens direktør.

Men hensynet til de andre børn er i følge Ann Lehmann Erichsen mindre vigtigt, end glæden ved at overraske sine egne børn med "drømmegaven" på ønskelisten:

- Har forældrene råd til at gøre deres børn glade med dyre ting, som børnene mangler, så vil de vælge at gøre det. Kærligheden vinder over solidariteten, siger hun.

Unge justerer ned på julegavebudgettet i år
Unge justerer ned på julegavebudgettet i år

LÆS OGSÅ: Her er løsningen til dig der ikke har tid til at købe julegaver i år

LÆS OGSÅ: Emma giver sine børn 85 gaver hver: - Folk er alt for dømmende

LÆS OGSÅ: Julegaver købt på nettet: Det skal du vide

LÆS OGSÅ: Unge iværksættere gav julegaver til hjemløse

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Forandret for altid? Astronaut er...
bt.dk
Hareide-kriger skadet før VM: Det,...
bt.dk
Genialt hotel-trick får folk til at...
bt.dk
Stewardesse faldt ud af fly og døde
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx