Af - 04/01-15 11:58; Opdateret: 15/01-15 09:14

Udsalg: Nu får man penge for at bruge strøm i DanmarkUdsalg: Nu får man penge for at bruge strøm i Danmark

Det blæsende vejr og lavt strømforbrug i juleferien har i perioder presset el-prisen under nul i Danmark.

storybild

Den stærke blæst fik natten til lørdag danske vindmøller til at snurre så hurtigt, at de sendte en-prisen under nul. (Billede: polfoto/arkiv)

Det er sjældent, at man kan gå ind i en butik og få penge for at købe noget. Men det var ikke desto mindre virkeligheden natten til lørdag , hvor store danske danske strømforbrugere fik penge for at købe strøm.

Det blæsende vejr betød, at de danske vindmøller producerede rigtig meget strøm. Samtidig var el-forbruget lavt på grund af juleferien, og det betød, at de danske el-producenter måtte betale penge for at komme af med overskudsstrømmen. Mellem klokken tre og fem natten til lørdag fik strømforbrugerne hele 23 øre per kilowattttime, de aftog fra el-nettet.

Nu kommer der elbiler på motorvejene: Frygt for højere priser
Nu kommer der elbiler på motorvejene: Frygt for højere priser

Det var dog ikke den almindelige forbruger, der kunne tjene penge på at starte tørretumbleren, vaskemaskinen, opvaskemaskinen og andre strømslugende apparater. Slagtilbuddet gjaldt kun store virksomheder, der kan aflaste el-nettet ved at skrue op for forbruget.

- Det giver sig selv, at det er uholdbart at skulle betale for at komme af med strømmen, udtaler Lars Aagaard, administrerende direktør i Dansk Energi, i en pressemeddelelse.

Regeringen sylter reform af bilafgifter
Regeringen sylter reform af bilafgifter

Han peger på, at der er behov for at udbygge nettet af kabler til udlandet, så overskudsstrømmen kan eksporteres til flere lande. Samtidig er der herhjemme brug for at udbygge brugen af el til opvarmning og transport, siger han:

- Der er taget politiske initiativer, der peger i den rigtige retning, for eksempel med store varmepumper på fjernvarmeværker i landområder og mindre danske byer. Men fra på mandag må vi jo sende det første postkort til klima- og energiministeren og spørge, hvordan det går med afgiftsfritagelsen for elbiler.

Diesel-bilister betaler for velhaveres luksus-elbiler
Diesel-bilister betaler for velhaveres luksus-elbiler

Regeringen har i sit regeringsgrundlaget lovet danskerne en grøn og provenuneutral omlægning af registreringsafgifterne på biler, men det er endnu ikke blevet til noget.

Sidst elprisen var i minus, var i juledagene for to år siden.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx