Af Ritzau - 05/10-16 10:13

Lugten af cigaretter skræmmer boligkøbere vækLugten af cigaretter skræmmer boligkøbere væk

Rygning kan få betydning for prisen på dit hus, og du risikerer at skræmme potentielle købere væk.

storybild

Rygning kan skræmme boligkøbere væk. (Billede: Free/Colourbox)

Huset fremstår flot, friske blomster står pænt og nydeligt, og alt er klart til at byde potentielle købere velkommen.

Men selv om alt ved boligen skinner og virker indbydende, vil der være stor risiko for, at interesserede købere vender om på hælen med det samme, hvis de kan se og lugte, at der bliver røget i boligen.

Det skyldes blandt andet, at tobaksrøg har en meget kraftig og karakteristisk lugt, der går ind og påvirker sanseoplevelsen af en bolig negativt, lyder det fra Lars Gunnarsen, civilingeniør og ph.d. ved Statens Byggeforskningsinstitut på Aalborg Universitet København.

- Bevidstheden om de skadelige konsekvenser ved rygning er vokset hurtigt de seneste par år, og man vil helst ikke lugte af røg. Angsten for at komme til at lugte af røg kan opstå, hvis man er ude og se på en bolig, hvor der er blevet røget i mange år, siger han.

Ligesom den nikotingule farve, som sætter sig på vægge, paneler og gardiner, kan opleves grimt, kan spor af rygning gøre køberne usikre på, hvor meget rengøring der skal til for at fjerne rygningens synlige og usynlige skader.

Samtidig er der også forskningsresultater, der tyder på, at nogle af de farligste indholdsstoffer i røgen sætter sig på overflader og tekstiler i boligen og kun fordamper væk meget langsomt.

- Det betyder, at der er en risiko for, at man kan blive udsat for en lille smule af de skadelige stoffer ved at købe en rygerbolig, og det er køberne nu i højere grad blevet mere opmærksomme på end tidligere, siger Lars Gunnarsen.

At de mulige købere meget hurtigt vender tommelfingeren ned ad, når det kommer til boliger, hvor der er blevet røget gennem mange år, er man også bevidst om hos ejendomsmæglerkæden Home, siger Mads Ellegaard, som er relationschef samme sted.

- Der er ingen tvivl om, at det trækker ned øjeblikkeligt, når der er fremvisninger af en rygerbolig. For når man møder op som køber og kan lugte røg, er det med til at give en mere skeptisk holdning til boligen, siger han.

Den skeptiske holdning går dels på, om man generelt kan trives i en bolig, hvor der er blevet røget.

Og dels går den på det sundhedsmæssige aspekt, som nogen vil tænke over og adressere med det samme.

Man risikerer simpelthen at skræmme potentielle købere væk, fordi de ikke føler sig godt tilpas. Derfor er det givet godt ud som sælger, hvis man istandsætter boligen grundigt, inden den bliver sat til salg.

- Hvis man ikke får gjort noget aktivt, kan man risikere, at det går ud over prisen samt salgstiden, siger Mads Ellegaard.

Fakta: Gode råd til at gøre en rygerbolig mere attraktiv:

- Sæt boligen i stand ved en grundig nedvaskning af vægge, lofter og paneler samt at få malet alle overflader.

- Fjern væg til væg tæpper fra gulvet, da lugten kan sidde i tæpperne.

- Vask eller fjern gardiner, så lugten og farven heller ikke at kan ses eller lugtes i dem.

- Inviter en ikkeryger hjem, når istandsættelsen er færdig og hør, hvordan personen nu oplever boligen, og om der stadig lugter af røg.

/ritzau/FOKUS

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx