Af - 13/10-14 07:16; Opdateret: 13/10-14 07:50

Dankortet kan være tæt på at uddøDankortet kan være tæt på at uddø

En ny EU-forordning kan blive Dankortets død.

storybild

(Billede: Polfoto/arkivfoto)

Hvis dit foretrukne betalingsmiddel er Dankortet, så skal du måske snart til at drikke gravøl.

Fremtiden for Dankortet ser nemlig ud til at være meget dyster, skriver Berlingske Business i en række artikler.

Banker erklærer krig mod Mobilepay
Banker erklærer krig mod Mobilepay

Mediet skriver, at Dankortet stadig har livet i behold, fordi butikkerne betaler 60 øre til banken, når en forbruger hiver kortet op af lommen. Den favorable aftale vil EU gøre ulovlig i et sæt europæiske fælles regler. I stedet vil man sætte et loft på 0,2 procent i gebyr på transaktioner, og dermed vil små betalinger blive meget dyre for bankerne, når du eksempelvis går ned og køber en liter mælk i dit lokale supermarked. I sidste ende kan det betyde, at forbrugerne skal betale ekstra gebyrer, så banken kan få dækket sine omkostninger.

Der er tale om en ny forordning, som EU vil lave for at skabe større konkurrence mellem de internationale betalingskort. Idéen er, at det skal blive billigere for den enkelte forbruger, men realiteten bliver måske en anden for lande som Danmark, Tyskland, Holland og Frankrig, der har nationale betalingskort:

- Det medfører, at vi får dyrere betalingssystemer, som enten betyder flere gebyrer eller højere priser i butikkerne. Det er flere milliarder om året, man mister, hvis Dankort-betalinger flyttes til andre kortsystemer som Visa og MasterCard, siger Forbrugerrådets økonom Troels Holmberg til Berlingske Business.

Med andre ord betyder det, at Dankortet får svært ved at konkurrere med de internationale betalingskort, og det bliver ikke særligt favorabelt for bankerne at udbyde det. Og det vil føre til, at Dankortet 'uddør', mener flere eksperter.

Store forandringer: Dankort dropper pinkoden
Store forandringer: Dankort dropper pinkoden

Danske feriebyer: Internationale kreditkort, nej tak!
Danske feriebyer: Internationale kreditkort, nej tak!

Det er dog ikke alle, der mener, at Dankortet er tæt på at miste livet.

- Det er klart, at hvis man lægger loft over gebyrerne, kommer der til at gå færre penge til bankerne. Men sidste år indgik vi en ny aftale om Dankortet, der betyder, at bankerne har forpligtet sig til at blive ved med at udstede kortet frem til 2020. Den aftale står vi ved, siger Rene Thomsen fra Finansrådet til Berlingske Business og understreger, at dankort-aftalen vil bestå uanset, hvad EU beslutter.

Erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen (S) oplyser, at man vil forsøge at få Dankortet undtaget fra de fælles europæiske regler. Dog mener flere eksperter, at det er urealistisk med en fuld undtagelse.

Forordningen vil blive forhandlet på plads i løbet af de næste tre uger.

LÆS OGSÅ: Danskerne svinger Dankortet

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Danske sygehuse slår fast: Det gode...
bt.dk
Det norske kongehus forsvarer...
bt.dk
Skærpet mistanke: Udbredt kemikalie...
bt.dk
Efter skræmmende fund: Nu har...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx