Af Ritzau - 05/12-16 09:39; Opdateret: 05/12-16 10:06

Finansmarkederne ryster italiensk nej af sigFinansmarkederne ryster italiensk nej af sig

Efter indledende fald er de italienske aktier i plus efter søndagens afstemning om reform af forfatningen.

storybild

Italiens premierminister Matteo Renzi har trukket sig, efter italienerne har stemt nej til en reformering af landets forfatning. (Billede: Scanpix/Andreas Solaro)

De italienske aktier startede mandagen i minus. Det skete, efter landets befolkning søndag stemte nej til en reform af forfatningen i Italien, der ville gøre det lettere at gennemføre lovgivning.

Til en start sendte det aktierne i Italien mærkbart ned, men efter en times handel er aktierne tilbage i plusser. Også renterne på italienske statsobligationer, der startede med at stige, har rettet sig.

Søndag stemte italienerne overvældende nej til en reform af landets forfatning, der skulle gøre regeringen mere beslutningsdygtig. Det har fået premierminister Matteo Renzi til at trække sig.

- Den beherskede finansielle reaktion på nejet skal ses i lyset af, at de fleste investorer forventer, at der bliver dannet en EU-venlig teknokratregering i Italien.

- Sker det, vil den finansielle uro omkring Italien sandsynligvis hurtigt lægge sig igen, skriver cheføkonom hos Sydbank Jacob Graven.

Afstemningen i Italien har været fulgt nøje, da der er frygt for, at et nyvalg kan sende partiet Femstjerne-bevægelsen til magten. Partiet er skeptisk over for EU.

Hvis partiet kommer til magten, er der spekuleret i, om det kunne finde på at trække Italien ud af EU og euroen.

- Så galt går det dog næppe. Foreløbig forventer de fleste, at der kommer en teknokratregering. Og selv hvis Femstjerne-bevægelsen kommer til magten, vil den næppe trække Italien ud af hverken EU eller euroen.

- Et stort flertal af italienerne bakker ifølge meningsmålinger op om Italiens EU- og euromedlemskab. Vi anser det for helt usandsynligt, at Italien forlader euroen. Simpelthen fordi, det vil være en katastrofe for Italiens økonomi, skriver Jacob Graven.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Dansk koncern på vej i ny stor...
bt.dk
Rasende megastjernes mand efter...
bt.dk
DF-top: Messerschmidt vil gøre...
bt.dk
Weinstein kan løslades med en fodlænke
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx