Af Ritzau - 30/06-16 13:53; Opdateret: 30/06-16 15:45

Disse deodoranter er ulovligeDisse deodoranter er ulovlige

Det ulovlige stof triclosan er blevet fundet i 16 forskellige spraydeodoranter. Læs her, hvordan du undgår den farlige kemi i din hverdag.

storybild

Tjek indholdsdeklarationen på din spraydeodorant. Står der 'triclosan' på, bør du ifølge Miljøstyrelsen og Forbrugerrådet Tænk holde dig langt væk fra den. (Billede: free/)

Hvis du for nylig har købt en spraydeodorant i den tro, at deodoranten var fri for ulovlige stoffer, kan det være, at du skal kaste et blik på varedeklarationen en ekstra gang.

I samarbejde med Forbrugerrådet Tænk afslørede TV2-programmet 'Spiegelhauer i forbrugernes tjeneste' onsdag aften, via en stikprøvekontrol, at der i omkring hver tredje af landets butikker og supermarkeder forhandles deodoranter med det ulovlige stof triclosan.

Triclosan er et konserveringsmiddel, som blandt andet er mistænkt for at være hormonforstyrrende. Stoffet blev forbudt i Danmark i efteråret 2014, og forhandlere har siden 1. juli sidste år ikke måttet sælge spraydeodoranter, der indeholder stoffet.

Alligevel fandt man hele 16 forskellige spraydeodoranter, der indeholdt stoffet, siger Christel Søgaard Kirkeby, projektleder i Forbrugerrådet Tænk Kemi.

- Helt generelt råder vi til, at man ikke bruger produkter med triclosan. Hvis man har købt en af de her ulovlige deodoranter, kan man gå tilbage til butikken og bede om at få pengene tilbage, siger Christel Søgaard Kirkeby.

Et studie fra Syddansk Universitet har for nylig vist, at det forbudte stof har en særligt hormonforstyrrende effekt blandt gravide kvinder, der venter sig en dreng.

Studiet viste, at drengebørn, hvis mødre var blevet særligt udsat for triclosan under graviditeten, blev født med et mindre hoved, siger professor i miljømedicin ved Syddansk Universitet Tina Kold Jensen, der står bag undersøgelsen.

- Vi har undersøgt 865 gravide kvinder, og kun 113 af dem har været fri for triclosan. Det vil sige, at vi har kunnet måle det hos 87 procent af kvinderne. Nogle af kvinderne har haft rigtigt høje værdier i deres urin, så de må være udsatte for det, men vi kan ikke rigtigt sige, hvor det kommer fra, siger Tina Kold Jensen.

Hun påpeger, at det er meget svært at sige, præcis hvilke produkter der påvirker kvinderne, fordi vi omgiver os med så mange forskellige produkter, der kan indeholde forskellige mængder af kemi.

Men der er flere ting, du kan gøre, hvis du vil undgå triclosan og andre kemiske stoffer i din hverdag.

- Triclosan er stadig lovligt i små mængder på 0,3 procent i enkelte plejeprodukter som stiftdeodoranter, tandpasta og bodyshampoo. Rengøringsmidler og tøj er andre eksempler på, hvor stoffet kan findes. Læs på varedeklarationen og se, om din vare indeholder stoffet.

- Sørg for at have et godt indeklima i hjemmet. Støv jævnligt af og luft ud. Der findes mange stoffer, der kan virke hormonforstyrrende, og mange produkter i hjemmet kan stå og "afgasse" diverse kemikalier.

Fakta: I disse 16 spraydeodoranter blevet der fundet triclosan:

MærkeModel

Hvis spraydeodoranten indeholder triclosan, vil der stå 'triclosan' på indholdsdeklarationen. Flere af deodoranterne ovenfor findes også i udgaver uden triclosan, understreger Forbrugerrådet Tænk.

/ritzau/FOKUS

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx