Af Thomas Ambrosius - 21/03-17 04:00; Opdateret: 21/03-17 11:24

Løn-kaos: Flere hundredtusinde danskere får udbetalt for lidt i lønLøn-kaos: Flere hundredtusinde danskere får udbetalt for lidt i løn

Hver fjerde danske lønmodtager har inden for det seneste år opdaget fejl på deres lønseddel. For lidt udbetalt løn er den altdominerende fejl.

storybild

Der er masser af fejl på danskernes lønsedler. (Arkivfoto) (Billede: Scanpix/Jonas Vandall Ørtvig)

Læs hele dagens avis her.

Manglende løn for overarbejde, placering på et for lavt løntrin eller rod i antallet af brugte feriedage. Danske lønmodtagere slås med et væld af fejl på deres lønsedler. Alene det seneste år har hver fjerde af de cirka 2,7 millioner danske lønmodtager - svarende til knap 650.000 personer - oplevet, at der var fejl på en eller flere af deres lønsedler.

Heraf har hele 56 procent opdaget, at de havde fået udbetalt for lidt i løn, viser en undersøgelse, som YouGov har foretaget for metroxpress/BT.

Det flugter med medlemmernes oplevelse i flere af landets største fagforbund: Dansk Metal, 3F og FOA.

- De typiske fejl er for lidt overtidsbetaling, forkerte pensionsindbetalinger eller manglende løn under sygdom. Det er virksomhedernes ansvar, at lønnen er korrekt, men hvis medarbejderne ikke får tjekket deres lønsedler og gør deres arbejdsplads opmærksom på fejlen, kan den jo ikke blive rettet. I nogle tilfælde kører fejlene i årevis, siger Kjeld Bækkelund Hansen, forbundssekretær i Dansk Metal.

Andelen af flygtninge i arbejde steg gennem 2016
Andelen af flygtninge i arbejde steg gennem 2016

Han påpeger, at det i sjældne tilfælde kan have ‘katastrofale’ konsekvenser:

- Hvis arbejdsgiveren ikke har fået oprettet en arbejdsmarkedspension, der indeholder en forsikring for erhvervsevnetab - selv om det står på medarbejderens kontrakt - kan det gå helt galt, hvis medarbejderen kommer alvorligt til skade på jobbet.

Også i 3F og FOA oplever medlemmerne en kaskade af fejl i deres lønsedler.

- Hver fjerde er et skræmmende højt tal. Desværre tror jeg ikke, at alle vores medlemmer får opdaget fejlene. Mange af vores medlemmer får kun tjekket det nederste tal på lønsedlen, og hvis det er nogenlunde det samme som måneden før, regner mange med, at lønnen er korrekt. Men lønnen er sammensat af mange dele i dag, og så opstår der let fejl, siger Per Jespersen, afdelingschef i 3F Østfyn.

Det danske jobmarked: Vi er blevet mere magelige og mindre mobile
Det danske jobmarked: Vi er blevet mere magelige og mindre mobile

Problemet er størst blandt medlemmer, der arbejder i treholdsskift og weekender, vurderer FOA-konsulent Knud Røddik.

- Der går det galt hele tiden. Jeg vil virkelig anbefale, at folk får fisket deres lønsedler ud af e-boksen og tjekket dem. Hvis de ikke selv kan finde rundt i det, skal man henvende sig til sit fagforbunds lokalafdeling, så kigger vi på det, siger han.

I Dansk Arbejdsgiverforening kalder ansættelsesretlig chef Flemming Dreesen det 'ærgerligt’, at der er så mange fejl i lønsedlerne.

- Vi må desværre konstatere, at det sker igen og igen. Der er ikke nogen virksomheder, der udbetaler forkert løn af ond vilje. Men løn er blevet komplekst, og så går det desværre galt. Virksomhederne og lønbureauerne er opmærksomme på det, og skal fejlene minimeres fremover, kræver det en vedvarende indsats fra virksomhederne og deres medarbejdere, siger han.

Havde 100.000 kr. til gode - der er fejl i hver 4. lærlingesag
Havde 100.000 kr. til gode - der er fejl i hver 4. lærlingesag

Seks procent af de omkring 2,7 millioner danske lønmodtagerer - svarende til cirka 160.000 danskere - har ifølge YouGov-undersøgelsen ikke tjekket en eneste af deres lønsedler de seneste 12 måneder. Som udgangspunkt har man krav på at få efterreguleret fejl i lønnen fem år bagud. I særlige tilfælde er forældelsesfristen 10 år.

Alina fik 178.000 kroner for lidt i løn

I seks år knoklede Alina Bonna, 35 år, på en restauration på Horsens-egnen. Arbejdet var præget af lange vagter - nogle gange op til 16-17-timer - weekendarbejde og arbejde på helligdage. De mange skæve vagter og overarbejde afspejlede sig bare ikke på hendes lønseddel.

Mor hjalp mekaniker til at få 9.000 kr. tilbage
Mor hjalp mekaniker til at få 9.000 kr. tilbage

For godt to år siden henvendte hun sig til sin fagforening 3F for at få hjælp til at gennemgå sine lønsedler. Med sig bragte hun en lommebog, hvori hun møjsommeligt havde noteret sin arbejdstid dag for dag, time for time.

- Fagforeningen fik et chok. De kunne med det samme se, at den var hel gal. Jeg havde heller ikke fået løn under barsel, siger Alina Bonna.

Det tog 3F omkring tre måneder at gennemgå hendes lønsedler seks år tilbage. Alina troede ikke sine egne ører, da hun fik at vide, hvor meget hendes arbejdsgiver skyldte hende.

- Jeg endte med at få 178.000 kroner. Faktisk var beløbet højere, men vi endte med at indgå forlig, fordi sagen ellers ville være trukket i langdrag i retssystemet, siger hun.

Alina Bonna arbejdede herefter to år i en kantine i Vejle. Sidste år valgte hun og hendes familie på fire at flytte hjem til Polen, hvor de 178.000 kroner er skudt ind i et nyt hus.

LÆS OGSÅ: Sådan fik hun 86.000 kr. tilbage

LÆS OGSÅ: Havde utrolige 250.000 kr. til gode hos arbejdsgiver

Andre læser lige nu

Andre historier

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Statsministeriet: Ingen ændringer i...
bt.dk
Fem gode råd: Sådan holder du varmen...
bt.dk
Tv-seere chokerede over OL-stjernes...
bt.dk
Luksusfælden-eksperter kom på hårdt...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx