14/02-14 14:23

Nu leder de efter hestekød igenNu leder de efter hestekød igen

Et år efter den europæiske hestekødsskandale er der brug for at checke, at problemerne er løst

storybild

Nu skal der tjekkes om man stadig kan finde hestekød forkerte steder (Billede: Polfoto)

Et år efter den europæiske hestekødsskandale er der brug for at checke, at problemerne er løst.

EU-Kommissionen vil gennemføre en ny runde DNA-test af kød solgt som oksekød. Det skal ske for at sikre, at der ikke længere er problemer med, at der flere steder sniger sig store mængder hestekød ind i oksekødsprodukterne.

Hollænder straffet: Solgte hest som halal
Hollænder straffet: Solgte hest som halal

Kommissionen oplyser fredag i en pressemeddelelse, at en særlig ekspertkomité med ansvar for fødekæden har godkendt anbefalingen af den nye runde prøver, som skal finde sted i løbet af foråret.

Det vil være op til hvert enkelt af EU's 28 medlemslande at organisere prøveforløbet, så EU-Kommissionen kan offentliggøre de samlede resultater til juli.

En første runde DNA-test viste sidste år, at der var hestekød i 4,6 procent af de testede kødprodukter, der var blevet solgt som rent oksekød. Der blev samtidig fundet spor af den potentielt sundhedsskadelige medicin phenylbutazon i en halv procent af de prøver, der også blev testet for det.

Hestekødsskandalen begyndte at rulle, efter at de irske fødevaremyndigheder i januar sidste år som de første blev opmærksomme på, at der var hestekød i hamburgere, der burde have bestået af rent oksekød.

Siden stod det klart, at der var et markant problem med fejlmærkning i en række EU-lande. Prøverne afslørede, at problemerne var størst i Frankrig, hvor der blev fundet hestekød i 8,8 procent af de testede oksekødsprodukter.

De danske prøver viste et mere begrænset omfang med hestekød i tre af 70 prøver, svarende til 2,1 procent. Til gengæld blev der fundet svinekød i 10 af de 70 prøver. EU-Kommissionen har under hele forløbet understreget, at der ikke har været grund til at frygte for befolkningens sundhed, men at der alene var tale om problemer med fejlagtig mærkning og svindel for at snige det billigere hestekød ind i de dyrere oksekødsprodukter.

/ritzau/

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Udstødt stjerne blev hyldet og lagt...
bt.dk
På onsdag ventes dommen:...
bt.dk
Superliga-stjerne har fået sit store...
bt.dk
50-årig verdensstjerne skal være far
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx