Af - 23/09-14 14:55; Opdateret: 23/09-14 15:17

Slikbutikker snyder så det driverSlikbutikker snyder så det driver

Kiosker og slikbutikker sælger bland-selv slik i tonsvis, men flere af dem snyder både statskassen og dig med billigt smuglerslik.

storybild

(Billede: Polfoto/Thomas Borberg)

Det virker som en fantastisk ide, som er skræddersyet til at gøre børn og voksne glade - kilovis af slik, du kan blande som du lyster.

Men bland-selv slik er også som skabt til at snyde statskassen og kunderne. Det er nemlig nemt at hælde smuglerslik fra Sverige og Tyskland i beholderne og dermed spare afgiften på næsten 25 kroner per kilo slik.

Halvdelen snyder i København

Hos SKAT bliver tendensen med ulovligt smuglerslik bekræftet med den kontrol hos forhandlere, der indtil videre er lavet i 2014.

Se billedet: Penis-slik trukket tilbage efter massiv kritik
Se billedet: Penis-slik trukket tilbage efter massiv kritik

I Storkøbenhavn havde næsten halvdelen af de kontrollerede butikker 'glemt' at betale afgift på slikket.

- Københavnerne unddrager sig generelt ikke skattebetaling mere end andre. Men konceptet med bland-selv slik er mere udbredt i Københavnsområdet end i resten af landet, siger Preben Buchholtz Hansen, underdirektør i SKAT i en pressemeddelelse, som SKAT har udsendt efter at være blevet kontaktet af metroxpress.

På landsplan havde hver tredje slikbutik ikke betalt afgifterne for deres slik korrekt. Og derfor vil SKAT fortsat have fokus på snyd i branchen.

- De kontrollerede virksomheder er ikke tilfældigt udsøgt, men udvalgt systematisk ud fra vores viden om branchen. Derfor kan man ikke konkludere, at en tredjedel af de danske slikforhandlere laver fejl. Men resultatet har bekræftet, at vi skal forsætte indsatsen på dette område, siger Preben Buchholtz Hansen.

7 kroner er umuligt

Hos slikfirmaet Cloetta, der blandt andet står bag produkter som Malaco, Center og Bilar har man længe undret sig over, at slikbutikkerne kan sælge bland-selv slik til priser helt ned til 4,95 for 100 gram.

- Når man skal betale afgifter og moms, så er det en forretningsmæssig umulighed at sælge slik til under 7 kroner per hundrede gram, siger Christian Boas Linde, landechef hos Cloetta i Danmark.

Lakridspibe-panik blev guld værd for Cloetta
Lakridspibe-panik blev guld værd for Cloetta

Han kan konstatere, at der bliver solgt masser af Cloettas slik i butikkerne med bland-selv slik, men det er ikke købt her i landet.

Således er Cloettas salg til de danske engros-virksomheder, der sælger slik til kiosker og slikbutikker, faldet med 15-20 pct. hvert år - de seneste tre år.

Derfor undrer det landechefen, at slikbutikkerne alligevel bugner af slik fra Cloetta.

- Det er meget mystisk, at kioskejerne og slikbutikkerne hellere vil køre til Sverige og Tyskland for at købe vores slik, når prisen er den samme i Danmark, efter at moms og afgifter er betalt, siger Christian Boas Linde.

Smuglerslik kan være for gammelt

Han kunne aldrig selv finde på at spise slik fra en af de billige slikbutikker, der faldbyder de søde varer til under 7 kroner for 100 gram.

- Når man snyder med slikket, så mister man muligheden for at holde styr på, hvor gammelt slikket er, og man kan heller ikke spore, om slikket er blevet kaldt tilbage fra producenten. Der er ganske enkelt ingen garanti for, at man får et ordentligt produkt, siger Christian Boas Linde.

Dan Jørgensen angriber supermarkeder
Dan Jørgensen angriber supermarkeder

Haribo halal-stempler grise-fri vingummibamse
Haribo halal-stempler grise-fri vingummibamse

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Lauritz.com har i årevis solgt...
bt.dk
Inga flyttede fra Danmark for 40 år...
bt.dk
Bombe i Superligaen: Stjæler...
bt.dk
Nadja indrømmer: Når jeg bliver fuld,...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx