Af Ritzau - 10/10-16 07:12

Ny opvaskemaskine? Det skal du videNy opvaskemaskine? Det skal du vide

Skal den gemmes væk bag en låge, skal den være støjsvag, tørre hurtigt og have display? Her er de gode råd til køb af opvaskemaskine.

storybild

Hvis du har pladsmangel, skal du måske nøjes med en lille opvaskemaskine. Men modellerne i almindelig størrelse er generelt mere effektive i forhold til den mængde, de vasker op. (Billede: Free/Colourbox)

Skal den gamle opvaskemaskine på pension, eller er det slut med at skændes med kæresten om, hvem der tager tjansen efter middagen?

Uanset grunden bør jagten på din nye opvaskemaskine der både er prisbillig, effektiv og passer til præcis dit behov, begynde længe før, du lader dig besnære af sælgeren i butikken.

- Der er mange ting at overveje. Generelt anbefaler jeg, at man vælger en maskine med en god energimærkning som A++ eller A+++. Men du skal selvfølgelig også tage stilling til størrelse, design og funktioner, siger Gitte Sørensen, der er projektleder hos Forbrugerrådet Tænk.

Det er sket meget inden for udviklingen af opvaskemaskiner i de seneste ti år. Især er energiforbruget faldet markant til fordel for forbrugerens pengepung, fortæller hun.

- For syv år siden testede vi mange maskiner, der brugte 20 liter vand per vask. Nu bruger de kun 10. Og energiforbruget er faldet tilsvarende, siger hun.

Typisk kan forbrugeren vælge mellem flere typer af opvaskemaskiner: Den almindelige fritstående, maskinen, der kan integreres i køkkenet bag en låge, smalle maskiner på 45 centimeter i bredden og små bordopvaskemaskiner.

- Hvis du ikke har plads, er en lille maskine måske den eneste mulighed. Men generelt vil jeg anbefale de almindelige maskiner, fordi de er de mest effektive, siger Gitte Sørensen.

Hos Forbrugerrådet Tænk er det modeller fra Bosch, der har vundet den seneste test. Og det er i høj grad på grund af maskinernes Zeolith-teknologi, hvor et mineral i maskinen suger vandet til sig i tørrefasen.

- På den måde bliver servicet mere tørt. Det er derfor, de topper vores test, fortæller hun.

Mange opvaskemaskiner har i dag en række programmer til særligt snavset service, skåneprogrammer og økoprogrammer med lavere el- og vandforbrug.

Men hvis du ikke læser manualen fra a til z, er der måske ikke grund til at investere i en dyr og avanceret maskine, siger Richard Schalburg, chefkonsulent i energiselskabernes interesseorganisation, Dansk Energi.

- Det betyder noget, om maskinen er nem at gå til, eller om man skal have en halv uddannelse for at forstå den. For eksempel har min egen maskine otte programmer.

Og jeg bruger stort set kun det ene. Men ellers vil jeg sige, at man skal tjekke el-, vandforbrug og støjniveauet, hvor de fleste ligger på 42 decibel, siger han.

Fakta: Sådan vælger du den rette opvaskemaskine

- Overvej, om den skal være fritstående, integreret, smal eller til bordet.

- Gå efter et lavt støjniveau. Særligt vigtigt, hvis det er et åbent køkken, den befinder sig i.

- Generelt kan det være praktisk at kunne ændre på indretningen i opvaskemaskinen , hvis der for eksempel skal være plads til høje glas.

- Et display foran på maskinen kan være en fordel, så du kan se resttiden.

- Hvis du har skrøbelige glas, bør du gå efter en maskine med et glasprogram til lave temperaturer.

- Køb sidste års testvinder med rabat.

Kilde: Gitte Sørensen, Forbrugerrådet Tænk

/ritzau/FOKUS

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx