Af - 16/03-15 10:26

Minister skærper tonen: Høje karakterkrav skal fylde mindreMinister skærper tonen: Høje karakterkrav skal fylde mindre

Flere studerende bør optages på universiteter og andre højere uddannelser på baggrund af eksempelvis samtaler, tests og ansøgninger, lyder det fra uddannelses- og forskningsministeren.

storybild

Gode karakterer er ikke alt, mener uddannelses- og forskningsminister Sofie Carsten Nielsen (R). Hun opfordrer universiteterne og andre uddannelsesinstitutioner til at optage flere studerende gennem kvote 2-systemet, for eksempel via motiverede ansøgninger, samtaler og tests. (Billede: polfoto/arkiv)

12,1, 12,0 og 11,9.

Så højt et karaktergennemsnit skulle man sidste år have for at komme ind på Danmarks tre mest attraktive uddannelser, og på hele 33 uddannelser krævede det et to-cifret snit at blive optaget på kvote 1.

Ansøgningsfristen for at søge ind på en videregående uddannelse via kvote to udløb i går. 51.200 havde søgt, og det er knap 2.000 flere end sidste år. Regeringen har givet uddannelsesinstitutionerne vide rammer for selv at fastsætte, hvor stor en andel af de mange kvote 2-ansøgere, de vil optage gennem kvote 2.

Studerende: Flere er nervøse for plads på drømmestudiet
Studerende: Flere er nervøse for plads på drømmestudiet

Men det går for langsomt med at udnytte den frihed, mener uddannelses- og forskningsminister Sofie Carsten Nielsen (R), som i disse dage holder møder med uddannelsesinstitutionerne for at få dem til at sætte gang i flere nye optageformer.

- Vi skal blive dygtigere til at få de unge ind på studierne, der er mest engagerede og motiverede, og vi finder finder ikke nødvendigvis de mest engagerede ved alene at kigge på karaktergennemsnit, siger hun og tilføjer:

Uberettiget SU: Minister freder studerende
Uberettiget SU: Minister freder studerende

- På for eksempel SDU og læreruddannelsen har man gode erfaringer med optagelsessamtaler, og vi skal have udbredt de alternative veje ind i uddannelsessystemet med alternativer som motiverede ansøgninger, test eller den studerendes evner i bestemte fag, siger hun og tilføjer, at det måske nok er en lidt dyrere optagelsesprocedure end kvote 1, men at det vil tjene sig selv hjem i kraft af mindre frafald til gavn for de studerende, uddannelsesstederne og samfundet.

På CBS, som sidste år sprængte karakterskalaen med et optagelsekrav på 12,1, hilser uddannelseschef Wilbert van der Meer ministerens opfordring velkommen.

Dit gymnasiesnit afgør hvor stor succes du får på universitetet
Dit gymnasiesnit afgør hvor stor succes du får på universitetet

- Vi er allerede gået langt med kvote 2-optaget og vil gerne udvikle det yderligere. Vi har et kvote 2-optag på 20-50 procent på vores forskellige uddannelser, siger han og tilføjer:

- Men man skal også have med i sine overvejelser, at jo flere, vi optager på kvote 2, desto færre pladser vil der være til kvote 1-ansøgere. Det vil presse optagelseskvotienten endnu højere op. Vi synes også, der skal være plads til gymnasieelever, der har knoklet for at få et højt gennemsnit og gerne vil læse videre med det samme. Så det handler om at finde en fornuftigt balance, siger han.

Nye studerende må på skrivekursus
Nye studerende må på skrivekursus

Sofie Carsten Nielsen vil ikke tvinge uddannelsesinstitutionerne til at optage flere studerende via kvote 2.

- Jeg har ikke behov for at gå ud og true med noget. Jeg er sikker på, at uddannelsesinstitutionerne har en egen interesse i, at vi får optaget de mest motiverede studerende på vores uddannelser.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Nicolas Sarkozy anholdt af politiet
bt.dk
Kendt DR-vært dater ny mand
bt.dk
Midt i skandalen: Facebooks ansatte...
bt.dk
35-årig far dræbte sine børn og tog...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx