Af - 25/04-14 07:29; Opdateret: 25/04-14 19:03

Ekspert-alarm: Risiko for sygdom hos McDonald'sEkspert-alarm: Risiko for sygdom hos McDonald's

McDonald's-medarbejdere siger, de bliver bliver presset til at gå på job med eksempelvis diarré. Det er farligt, siger foruroligede eksperter og fødevaremyndigheder. McDonald's afviser kritik.

storybild

- Han fik besked på at arbejde, efter han havde brændt sig på grund af stress og udmattelse. Men efter nogle minutter begyndte han at græde – en mand midt i trediverne - og så fik han lov til at gå. Ingen chefer tilkaldte en ambulance, siger to kollegaer fra McDonald's, Københavns Hovedbanegård, om deres forbrændte kollega. McDonald's kommenterer ikke på 'en specifik personsag, fremstillet af tredjemand,' men skriver: - Helt generelt - hvis en medarbejder kommer til skade i en af vores restauranter, skal vedkommende naturligvis sendes hjem – hvis det er alvorligt, skal vedkommende på hospitalet. Vi har en overenskomst med 3F, der giver vores medarbejdere helt specifikke rettigheder. Hvis de føler, at denne overenskomst ikke bliver holdt, herunder reglerne for sygdom, så skal de kontakte restaurantchefen eller i anden række deres fagforening. (Billede: Privatfoto)

16 nuværende og forhenværende ansatte i 12 McDonald's-restauranter landet over fortæller, at de har oplevet deres chef true med fyring, hvis de, eller nogle af deres kollegaer, ville melde sig syge fra jobbet.

- Jeg mødte ind for at lave mad i køkkenet. Jeg måtte ikke gå hjem, selv om jeg var virkelig-virkelig syg, fortæller Steffen Dons, som tog på job med influenza på McDonald's, Amagerbrogade.

- Beskeden om at jeg skulle komme på job selvom jeg var syg, kom direkte fra restaurantchefen. Jeg ringede en time for sent og fik at vide at jeg ville få en advarsel, hvis ikke jeg mødte op, forklarer Steffen Dons.

Sygemeldning kan være lig med fyreseddel
Og en sygemelding kan være lig med en fyreseddel, det siger seks medarbejdere, som arbejder få kilometer fra Amagerbrogade, i filialen på Københavns Hovedbanegård.

- Man får at vide, at man ikke kan lægge sig syg, fordi mange er syge, fortæller den ene medarbejder fra McDonald's på Hovedbanegården til metroxpress.

Hun tog på job.

- Jeg har det pissehamrende dårligt med, at jeg har serveret mad, mens jeg har været snotforkølet, haft mavepine, en sløj fornemmelse i kroppen; den slags. Men hvis ikke jeg mødte op, fik jeg at vide, at jeg begik et 'no show' (udeblivelse, red.) - og at dette var fyringsgrundlag, fortæller medarbejderen.

- Så man makker ret og står så der og rører ved pommes frites og sodavandsbægre og kopper, som folk kommer i munden. Det er pisseklamt, men jeg følte mig tvunget til det, for jeg har ikke råd til at blive fyret.

Hendes kollega har haft lignende oplevelser:

McDonald's-ansatte: Vi ændrer datoer og bruger gamle råvarer
McDonald's-ansatte: Vi ændrer datoer og bruger gamle råvarer

- Det er en ond spiral, for alle herinde går og smitter hinanden, lyder det.

- Så stod jeg der ved kassen og var snotforkølet, skidt tilpas og ekspederede kunder. Man kan jo ikke undgå at komme til at røre pommes fritter og andre ting, når man pakker deres mad. Det går ikke, erkender hun.

Har talt med 3F
En tredje medarbejder fra McDonalds på Hovedbanegården fortæller:

- Jeg har snakket med 3F om en episode for nyligt. Jeg var vildt forkølet og var rigtig, rigtig syg. Alle kunne se, jeg var syg, og jeg har stadig virkelig dårlig samvittighed over måske at stå og smitte folk, for det er umuligt at undgå at røre ved deres mad - pommes frites, eksempelvis, fortæller medarbejderen, der som mange andre metroxpress har talt med, ønsker at være anonym.

- Jeg spurgte manageren, om jeg kunne få lov til at gå tidligere, for jeg havde slet ingen energi, og var langsom og virkelig syg. Det måtte jeg ikke, så jeg tog en hel vagt. 3F siger, at jeg havde krav på at gå hjem, genfortæller hun.

Hendes kvindelige kollega bekræfter.

- Vi får at vide, at vi skal komme på arbejde og prøve, om man ikke kan arbejde. Også selv om man ringer og siger, at man virkelig er syg. Fyresedlerne hænger løst, mener medarbejderen.

Her er de 'bekymrende' billeder fra et McDonald's køkken
Her er de 'bekymrende' billeder fra et McDonald's køkken

Manager sagde op
En McDonald's-manager i Vejle oplyser, at han på grund af den syge-praksis har sagt sit job op.

Han forklarer, hvordan de gjorde, når en medarbejder ville melde sig syg:

- Først skulle vi spørge, hvad de fejlede. Så om de ikke kunne spise nogle Panodiler og prøve at komme på job. 'Det er jo nok bare en forkølelse,' sagde vi til 15-årige medarbejdere, som følte sig presset. Så skulle man sige, at de lod deres gode kollegaer i stikken. Vi påstod også, at andre var syge den dag. Selv om det var løgn. Som det sidste trin skulle jeg bede dem ringe officielt og melde sig syge til restaurantchefen, for ellers var det ikke en godkendt sygemelding. Og så skulle han forsøge at overtale dem til at komme, siger den tidligere Mcdonald's-manager.

- Det var sgu ikke i orden, og jeg har dårlig samvittighed i dag, for i virkeligheden medvirkede jeg jo til at udsætte kunderne for en risiko for smitte, siger han.

En manager fra en anden filial fortæller om en episode med en medarbejder, som fik en hjernerystelse. Vedkommende blev sygemeldt.

- Og der blev personen ringet op flere gange og blev spurgt, hvornår vedkommende kunne arbejde igen - og om personen da ikke bare kunne få noget penicillin mod det, oplyser manageren.

- Og generelt når folk var syge; forkølelse og så videre - så står der i personalehåndbogen, at man ikke må arbejde, men det bliver der altså også set gennem fingrene med, siger hun.

En forhenværende ungarbejder, som metroxpress har haft mail-korrespondance med, skriver:

"Personligt er jeg selv mødt på arbejde og fået det dårligt. Jeg frøs og var meget skidt tilpas til trods for at jeg lavede pomfritter, hvor der er varmelamper. Meget modvilligt gav den pågældende manager mig fem minutter, men ville ikke sende mig hjem. Først da min mor mødte op på arbejdet og krævede, at jeg blev sendt hjem, fordi jeg var dårlig, fik jeg lov til at gå hjem," skriver den pågældende.

"Og da jeg kom hjem havde jeg 40 i feber, og dagen efter konstaterede lægen at jeg havde halsbetændelse", skriver hun

Fødevarestyrelsen vil kigge McDonald's i kortene - razzia på vej?
Fødevarestyrelsen vil kigge McDonald's i kortene - razzia på vej?

Bekymrende praksis
Det bekymrer to af landets førende professorer i smitte og mikrobiologi, professorerne Svend Ellerman-Eriksen, Aarhus Universitetshospital - og Hans Jørn Kolmos, Syddansk Universitet, at høre udsagn som dette fra McDonald's medarbejdere på Hovedbanegåden:

- Bliver man virkelig akut syg med diarre, så man umuligt kan holde til mere, så kan man alligevel få lov til at arbejde i et par timer, indtil en chef har fundet en vikar.

Der, hvor det især bliver kritisk, er når det handler om diarré, siger Ellerman-Eriksen.

McDonald's-ansatte: Vi ændrer datoer og bruger gamle råvarer
McDonald's-ansatte: Vi ændrer datoer og bruger gamle råvarer

- For der er en reel risiko for, at man kan sprede en tarminfektion til kunderne via maden. Derfor skal man ikke arbejde med at håndtere fødevarer, men være sygemeldt. Oplyser man, at man har diarre, men alligevel bliver sat til at håndtere fødevarer af chefer, er det direkte uforsvarligt, siger Ellerman-Eriksen.

- Vi har et samfund, hvor der bør være en vis sikkerhed for, at man ikke påfører hinanden skade, så derfor er det åbentlyst rimeligt at kræve, at man ikke arbejder, mens man er syg med eksempelvis diarré. For diarré kan faktisk være farligt for hvem som helst, siger han.

Professor enig
I Odense er professor og kollega Kolmos enig.

- En medarbejder med diarré skal ikke møde på arbejde i en restaurant, for de risikerer at gæsterne bliver smittet af det, og det er ikke ufarligt, siger Kolmos.

Fødevarestyrelsens fødevarechef Bjørn Wirlander siger, at det er stærkt problematisk, hvis virksomheden har viden om, at medarbejdere er syge uden at sende den hjem.

- Og det er yderligere problematisk, hvis virksomheden ligefrem beder medarbejderne arbejde alligevel, siger fødevarechefen, som ikke lægger skjul på, at oplysningerne gør ham nysgerrig - og at styrelsen vil foretage sig noget.

Hvad der skal ske, vil han ikke sige.

Fødevarestyrelsens ekspert i mikrobiologi, dyrlæge Annette Perge, er enig i, der kan være tale om et regelbrud.

- Det er et brud på reglerne, hvis medarbejdere med eksempelvis opkast, diarre og betændte sår, får besked på at møde på job, siger hun.

McDonald's kan ikke genkende billedet
McDonald's informationsdirektør Stine Green Paulsen, siger at McDonald's ikke kan genkende, at ansatte skulle blive presset til at tage syge på job, eller presset til blive, selvom de er syge.

- McDonald´s ønsker ikke at gå på kompromis med hygiejneregler. Derfor har vi naturligvis heller ingen interesse i at have syge medarbejdere i vores restauranter, og da især ikke hvis det drejer sig om sygdomme, der kan smitte, siger Stine Green Paulsen.

- Vi kan slet ikke genkende historier om, at medarbejdere med Roskildesyge eller diarre skulle arbejde i restauranterne.

Hun siger, at når en medarbejder melder sig syg, så tager McDonald's som regel en snak med medarbejderen for at få et overblik over, om medarbejderen er uarbejdsdygtig i forhold til de opgaver, vedkommende normalt udfører.

McDonald's sælger for gammel mad
McDonald's sælger for gammel mad

- Hvis vi kan tilbyde medarbejderen andre arbejdsopgaver, som kan udføres trods sygdommen, er der efter overenskomsten ikke tale om lovligt forfald grundet sygdom, og så løser vi jo et problem for både os og medarbejderen. Det er jo ikke alle sygdomme, der er smittefarlige eller udgør en sundhedsrisiko og per definition betyder, at man ikke kan komme på job, siger kommunikationsdirektør.

- Grunden til, at vi ikke bare siger ”God bedring og vi ses” er, at vi skal have et kompliceret maskineri til at hænge sammen, og når vi får sygemeldinger opstår der selvfølgelig et problem, hvor der er behov for at rykke rundt på bemandingen. Det er ikke et udtryk for skepsis, siger Stine Green Paulsen.

Fødevarestyrelsen vil kigge McDonald's i kortene - razzia på vej?
Fødevarestyrelsen vil kigge McDonald's i kortene - razzia på vej?

Hun understreger, at medarbejdere er ansat under en overenskomst, der er indgået med 3F.

- Overenskomsten giver både nogle rettigheder og forpligtelser, herunder er reglerne for sygdom og løn under sygdom. Hvis en medarbejder føler, at de aftaler og regler, de er ansat under ikke bliver overholdt, kan de altid henvende sig til 3F, for at søge råd og assistance, oplyser Stine Green Paulsen.

- Det er også vigtigt at have med, at vi er en stor arbejdsplads med 4000 mennesker – hvoraf mange har deres første rigtige arbejde hos os.

Dermed har vi tre opgaver, forklarer Stine Green Paulsen.

Her er de 'bekymrende' billeder fra et McDonald's køkken
Her er de 'bekymrende' billeder fra et McDonald's køkken


Før det første skal vi have vores forretning til at fungere og sørge for at restauranterne kører optimalt med den rette bemanding, forklarer kommunikationsdirektøren.

- For det andet skal vi sørge for at drage omsorg for vores medarbejdere – også under sygdom, hvor vi evt. kan finde alternative arbejdsopgaver, som medarbejderne kan løse til begge parters fordel – men det gælder naturligvis ikke for smitsomme sygdomme.

- Derudover er vi som arbejdsplads interesseret i, at gentagen sygdom, der for eksempel skyldes, at medarbejderen har problemer, eller ikke fungerer med de opgaver de har, bliver løst,

McDonald's-ansatte: Vi ændrer datoer og bruger gamle råvarer
McDonald's-ansatte: Vi ændrer datoer og bruger gamle råvarer

- Endelig har vi en opdragende funktion, da et job hos os ofte er den første erhvervserfaring. Det lægger vi meget vægt på, blandt andet på informationsmøder, hvor nogle restaurantchefer for eksempel informerer om, hvad sygdom og samarbejde er, og hvordan man forholder sig til det, siger Stine Green Paulsen.

Hun understreger, at medarbejdere sendes hjem fra arbejde, hvis de ikke ser friske ud og hun understreger, at McDonald's ikke kan genkende, McDonald's skulle prøve at overtale medarbejdere til at møde på job på den måde, som den forhenværende McDonald's-manager fra Vejle, som metroxpress har talt med, fortæller.

Anklage: McDonald's sælger for gamle burgere
Anklage: McDonald's sælger for gamle burgere

- Denne instruks kan vi ikke genkende, da sygemeldinger alene modtages og varetages af restaurantchefen.

- Vi praktiserer ikke at have syge medarbejdere på vagt, understreger kommunikationsdirektøren.

- Vi kan slet ikke genkende historier om, at medarbejdere med roskildesyge eller diarré skulle arbejde i restauranterne, siger kommunikationsdirektøren, som gentager, at McDonald's ikke har interesse i at have syge medarbejder på job – og at McDonald's ikke kan genkende, at det skulle finde sted.

McDonald's sælger for gammel mad
McDonald's sælger for gammel mad

______________________________________

Metroxpress kender identiteten på anonyme medarbejdere.

Filialen på Hovedbanegården har siden metroxpress tirsdag begyndte at skrive om regelbrud i filialen, haft besøg af fødevarekontrollen, som ikke fandt anledning til kritik, men gav en glad smiley.
______________________________________


Er du nuværende eller tidligere McDonalds-medarbejder?

Metroxpress vil gerne i kontakt med nuværende og tidligere McDonald's-medarbejdere. Du kan få lov til at være anonym. Skriv til journalist Christian Kloster HER


LÆS OGSÅ: Står til bøde: kørte nøgne igennem jysk drive-in

LÆS OGSÅ: Det lokale plejehjem droppede rugbrøds-klemmerne og tog på McD

Har du læst disse?

Andre læser også

Lige nu på BT.dk

Sofie Linde: Sådan er Joakim som far
bt.dk
S: Skilsmissepar skal tvinges til en...
bt.dk
Uhyggelige billeder: Cavendish flyver...
bt.dk
DMI: Nu bliver vejret helt anderledes
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx