Af Sebastian Kirk - 21/01-18 22:38; Opdateret: 22/01-18 16:14

SE LISTEN: Disse ting solgte danskerne ud af i 2017SE LISTEN: Disse ting solgte danskerne ud af i 2017

Køb og salg af brugte ting er populært som aldrig før, viser tal fra DBA. Tendensen har været undervejs længe, siger ekspert.

storybild

28-årige Rie Nielsen fra Frederikssund elter at købe brugte ting og sager. Især porcelæn betager hende. (Billede: Julie Bülow)

Porcelæn, glas, pyntepuder, nips og damesko.

Det er nogle af de brugte ting, danskerne solgte flest af i det forgangne år, viser en gennemgang, DBA Guide har foretaget af alle annoncer, der blev oprettet på landets største handelsportal i 2017.

Specielt kategorien 'Glas, porcelæn og bestik' var populær med en lille million annoncer, mens 'Diverse indretning' var lige i hælene. Men faktisk er det stort set alt, danskerne køber brugt i dag, forklarer kommunikationschef hos DBA, Sofie Folden Lund:

»Man har jo altid købt brugte cykler og sådan noget, men i dag er det bare alle kategorier. Der er ligesom gået sport i at se, om man kan finde det brugt. Og så er folk begyndt at købe alle mulige ting, som man måske ikke lige tænker, man kan få brugt - for eksempel planter,« siger hun.

Det er især er kendte, klassiske mærker, danskerne kigger efter, når de går på brugt-jagt: Royal Copenhagen, Georg Jensen, Montana, Rolex og Lego for eksempel.

»Dyre ting som håndtasker og designermøbler er steget mellem 15 og 20 procent i forhold til for bare et år siden. Sådan noget, som man ikke har råd til fra nyt, er der pludselig flere, der har adgang til, fordi de køber det brugt,« siger Sofie Folden Lund.

Tal fra DBA viser, at antallet af annoncer fra 2013 til 2017 er fordoblet fra 10 til 20 millioner årligt. Men tendensen til at genbruge har været undervejs i mere end et årti, siger Kirsten Østergaard Poulsen, der er fremtidsforsker og indehaver af innovationsbureauet Firstmove:

»Vi så det blive sat i gang omkring 2006, hvor nogle first-movere begyndte at gå bort fra den her køb-og-smid-væk-kultur, der eksisterede. Der var lige pludselig nogle, der stoppede op og sagde: 'Hvad er meningen med alt det her?'«

Siden begyndte flere at følge trop, og i dag er det in eksempelvis at indrette sit hjem med specielle loppefund eller glemt guld fra sider som DBA og Gul Og Gratis.

»Og der er da også nogle, der er hoppet på vognen, fordi det er blevet moderne at genbruge. Men det startede med bæredygtighed i tankerne,« siger Kirsten Østergaard Poulsen.

Og så er ældre møbler og andre produkter bare ofte af bedre kvalitet, påpeger hun:

»Det skide nemt at rende i Ilva eller Ikea efter en ny stol. Men så skal du i princippet skifte det ud efter fem år. Der ligger nogle helt andre håndværksmæssige værdier i nogle af de gamle ting.«

28-årige Rie Nielsen fra Frederikssund elter at købe brugte ting og sager. Især porcelæn betager hende. (Billede: Julie Bülow)

»Når jeg køber brugt, får jeg noget, der skiller sig ud«

28-årige Rie Nielsen fra Frederikssund er passioneret bruger af alskens online genbrugssider. Hun har jagtet genbrugsguld, siden hun var barn, og holder stadig liv i traditionen. I dag er næsten alle hendes køb til hjemmet og garderoben fra genbrug.

»Ved at købe brugt får jeg noget, som skiller sig ud. Det ligner ikke alle de andres, som man ellers kan få følelsen af, når ens opdækning primært matchende bestik i rustfrit stål og Christian Bitz-service fra Imerco,« forklarer hun.

Rie Nielsen var en af de købere, der sidste år mæskede sig i knap en million annoncer i porcelæns-genren. For hende betyder de mange annoncer, at der er flere steder at lede, når hun jagter sine retro-favoritter.

»For tiden jagter jeg nogle grønne, rigtig retro tallerkner fra 70'er-stellet 'Relief' fra Bing & Grøndahl. Og jeg leder altid efter specielt, snirklet bestik. Smukt og 'sært' spisetilbehør i god kvalitet kan man have et helt liv,« siger hun.

Næsten alting i Rie Nielsens hjem er købt brugt. (Billede: Privatfoto)

(Billede: Privatfoto)

Og så er det også praktisk at handle brugt, mener Rie Nielsen.

»Jeg har selv et arvet Bing & Grøndahl 'Blå Blomst'-stel, som jeg bruger med glæde. Hvis der skulle ryge en kop til en munter fest, så kan jeg finde en ny på DBA for en slik.«

Rie Nielsen tænker desuden meget på bæredygtighed, når hun vælger at købe brugt frem for nyt.

»Jeg kan godt lide ideen om, at det skåner miljøet at købe brugt. Og ting af ældre dato blev altså også lavet til at holde, så de er ofte ikke til at slide op,« siger hun.

 

Så meget solgte vi i 2017

Følgende kategorier blev der i 2017 oprettet flest annoncer under hos DBA:

 • 1. Glas, porcelæn og bestik: 916.995
 • 2. Diverse indretning: 912.783
 • 3. Sko og støvler til kvinder: 523.538
 • 4. Diverse samling og objekter: 500.702
 • 5. Bluser, toppe og trøjer (til kvinder): 411.295
 • 6. Andet legetøj: 385.572
 • 7. Smykker: 331.204
 • 8. Andet udstyr til børn og babyer: 316.584
 • 9. Spisestuemøbler: 224.052
 • 10. iPhone: 153.573
Følgebnde søgeord blev der brugt mest på DBA i 2017:

 • 1. 'iPhone'
 • 2. 'Sofa'
 • 3. 'Spisebord'
 • 4. 'Cykel'
 • 5. 'Sofabord'
 • 6. 'Sovesofa'
 • 7. 'Havetraktor'
 • 8. 'Kommode'
 • 9. 'Lænestol'
 • 10. 'iPhone 6'
Kilde: DBA Guide

 

Ekspert: Pas på, når du køber brugt

Der kan være mange penge at spare ved at købe brugt frem for nyt. Men der er nogle ting, man bør være ekstra opmærksom på, lyder advarslen fra vicedirektør i Forbrugerrådet Tænk, Vagn Jelsøe. Han giver her tre gode tip til dig, der overvejer at købe brugt:

»Det er altid en god idé at tjekke sælgeren på Google, Facebook eller den side, man nu køber på, for at se, om der dukker noget mærkeligt op.«

»Vær opmærksom på, at prisen er realistisk. Hvis noget ser for godt ud til at være sandt, så er det det nok også.«

»Det er bedst at møde sælgeren privat. Hvis ikke det er muligt, er det næstbedste at betale med MobilePay, for så kan man finde ud af, hvem der står bag.«

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Retter alvorlig mistanke mod Danmarks...
bt.dk
Skisportsstjerne har scoret...
bt.dk
Brand i restaurant: Flere brandvogne...
bt.dk
Emelie tjener godt på privat...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx