Af - 26/08-14 22:44

Flere danske ansatte kan sladre anonymtFlere danske ansatte kan sladre anonymt

Omkring hver femte danske virksomhed har indført en whistleblower-ordning, viser ny undersøgelse.

storybild

Blandt andre Københavns Lufthavne har indført en såkaldt whistleblower-ordning. (Billede: polfoto)

Frygten for at blive fyret eller at komme i chefens sorte bog kan få medarbejdere til at klappe i om problemer på en arbejdsplads.

Men et stigende antal virksomheder indfører såkaldte whistleblower-ordninger, så de ansatte kan foretage anonyme indberetninger til ledelsen eller myndighederne, hvis de har kendskab til overtrædelser og ulovligheder.

Efter stor lækage: Er der en ny Snowden på spil?
Efter stor lækage: Er der en ny Snowden på spil?

Det viser en undersøgelse, som organisationen Lederne har foretaget blandt mere end 18.000 ledere fra den offentlige og private sektor.

Her svarer 20 procent, at de arbejder i en virksomhed med en whistleblowerordning, og blandt de største virksomheder er andelen 34 procent.

Københavns Lufthavne indførte for halvandet år siden en portal, hvor medarbejdere kan afsløre problemer uden at frygte konsekvenserne.

- Det er en sikkerhedsventil, hvis der sker et eller andet, der ikke skal foregå. Vi har en åben kultur, hvor vi gerne vil have problemstillinger lagt på bordet, siger HR-direktør Thomas Kolber.

Whistleblower afslører ulovlige forhold i Skat
Whistleblower afslører ulovlige forhold i Skat

Han oplyser dog, at der kun har været ganske få indberetninger ind til videre.

Vibeke Skytte, der er direktør hos Lederne, mener overordnet, at ordningerne kan have en præventiv effekt og i nogle tilfælde medvirke til at dæmme op for uetisk adfærd og ulovligheder. Men omvendt er der også risiko for en “mistænkeliggørelseskultur”, påpeger hun:

- Der kan opstå uheldige sager, hvor eksempelvis medarbejdere, som føler sig forbigået, drevet af hævnmotiver benytter ordningen til anonymt at så tvivl om en leder eller kollega.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

BT-journalist udsat for...
bt.dk
Eriksen skal være nybagt far og...
bt.dk
UHH: Vender endnu en stor stjerne...
bt.dk
Sigmund fra 'X Factor' langer ud...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx