Af - 21/05-14 16:57

Kendte må finde sig i sladder på GoogleKendte må finde sig i sladder på Google

EU-dom slår fast, at kendte mennesker ikke har samme ret som ‘almindelige’ borgere til at få fjernet data fra søgemaskiner.

storybild

Kendte personer har ikke samme rettigheder som andre, når det handler om at få slettet uønskede informationer fra Google. (Billede: Ellen DeGeneres)

Hvis du foretager en Google-søgning efter dit eget navn og finder nogle negative og uaktuelle oplysninger, så har du ret til at kræve dem fjernet.

Det EU-domstolen for nylig fastslået i en opsigtsvækkende sag.

Her vandt en spansk borger en retssag over Google, som blev tvunget til at fjerne søge-resultater om mandens tidligere tvangsauktion.

Dette kommer til at plage Google og Facebook
Dette kommer til at plage Google og Facebook

Men de rettigheder er mere indskrænkede, når det gælder kendte personer. EU-dommen slår nemlig fast, at personer, der har en rolle i det offentlige liv, ikke har den samme ret til at få slettet uønskede oplysninger, forklarer it-advokat Kim G. Hansen:

- Det betyder, at kendte personer må finde sig i mere sladder, for at sige det på dansk. Man har åbenbart vurderet, at offentlighedens interesse for at få viden om kendte er mere vigtig end de kendtes ret til at blive glemt, siger advokat Kim G. Hansen fra Integra Advokater.

Han forventer, at private borgere vil stå i kø for at få renset ud i oplysningerne om dem selv:

- Google, Facebook og andre data-behandlere vil få travlt med at tage sig af henvendelser fra borgere, som siger ‘jeg vil ikke have, at det her skal være tilgængeligt’, siger advokat Kim G. Hansen.

Google må ikke længere dele dit privatliv
Google må ikke længere dele dit privatliv

Politikere, kongelige eller skuespillere må “tåle mere ud fra en ytringsfriheds-betragtning”, forklarer Michael Hopp, der er partner hos advokatfirmaet Plesner.

- Hvis oplysningerne har “offentlig interesse”, for eksempel fordi de vedrører noget relevant om en person, der har en rolle i det offentlige rum, så vil man nok sjældent have ret til at få fjernet søge-resultater, siger Michael Hopp.

Google har erklæret sig “skuffet” over dommen, da virksomheden udelukkende betragter sig selv som en platform, der videreformidler andres data, og at virksomheden dermed ikke har noget som helst ansvar for disse oplysninger.

Andre læser lige nu

Andre historier

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Nu bliver det alvor: Det skal...
bt.dk
Magnussens rival gør comeback: Får ny...
bt.dk
Dronningen rejser væk på ferie
bt.dk
'X Factor'-Andreas gennemgik...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx