Af - 05/11-15 20:53

Arbejdsløse Katrine: Folk siger 'så må du få et job i Netto'Arbejdsløse Katrine: Folk siger 'så må du få et job i Netto'

Langt de fleste ledige nyuddannede føler, at de møder fordomme fra omverdenen, fordi de er ledige, viser en ny undersøgelse.

Bildstrecke im Grossformat »
- Det værste er, at man ikke kan få foden inden for i virksomhederne, fordi man ikke har erfaring nok. Mange dimittender vil gerne, men vi har brug for en chance til at komme i gang. Virksomheder burde i højere grad satse på nyuddannede. Vi kommer med en masse energi og viden, siger Katrine Illemann Becker. Katrine Illemann Becker har har overvejer at lyve for i det mindste at kunne få et job i en isenkræmmer. Hun tænker, at hendes chancer for at få job dér bliver bedre, hvis hun påstår, at hun ikke ved, hvad hun vil med sin fremtid. Hun er uddannet i Historie og østeuropastudier fra Københavns Universitet. Isenkræmmerne vil ikke ansætte hende, da de ved, at arbejdet ikke er relevant for hendes uddannelse, og sådan vil hun formegentlig søge videre, selvom hun har fået et job. - Der er mange fordomme om, at vi ledige ikke gør nok for at få et arbejde. At vi eksempelvis ikke er villige til at flytte os nok fagligt eller geografisk, siger Katrine Illemann Becker. Hun bor i København med sin mand men har søgt i Odense. Hvis hun blev tilbudt et job i Jylland, ville hun overveje, om hun ville tage det. - Personligt har jeg oplevet, at folk synes, det er enormt synd for mig, og sådan blev jeg gjort til noget mindre end andre, fordi jeg ikke havde et lønarbejde, siger Katrine Arnfred, der var ledig i fem år fra hun blev færdiguddannet - Da jeg var ledig, oplevede jeg, at der var en generel holdning i samfundet til, at det var min egen skyld, at jeg ikke havde et job. Der er en overordnet tendens til, at politikerne gør det til et individuelt problem og ikke et strukturelt problem, siger Katrine Arnfred. - Der er en debat om, hvornår det kan betale sig at arbejde, og det kan være svært at høre på, når det, man aller mest kunne tænke sig, er at få et job, det siger Simon Bauer, der er HR- og kommunikationschef i Min A-kasse, som står bag undersøgelsen. Arkivfoto: Billedet har intet med artiklen at gøre.

Ny undersøgelse viser, at mere end otte ud af ti ledige møder fordomme fra omverdenen om, at det er deres egen skyld, at de er ledige.

34-årige Katrine Illemann Becker er arbejdsløs - og det er hendes egen skyld. Eller det er i hvert fald det, hun føler, at andre tænker om hendes og andre lediges situation.

I september 2012 blev hun færdiguddannet i 'historie og Østeuropastudier' fra Københavns Universitet, og siden har tilværelsen budt på praktik, løntilskud og korte projektansættelser. Men i sidste ende intet fast fuldtidsjob.

Der er mange, der siger, 'så må du jo få et job i Netto', men man kan jo sjældent få et job dér heller. Alle virksomheder vil jo gerne have medarbejdere, som de kan se en fremtid i, så når jeg ansøger som butiksekspedient i Bog & Idé og Imerco, kan de godt se, at det ikke er der, jeg vil arbejde i fremtiden.
Det siger Katrine Illemann Becker.

Interesserer det dig at læse om ledighed og andre pengerelaterede emner, og vil du opdateres om emnerne? Så like MX PENGE på Facebook.

Hun er langt fra den eneste, der oplever, at folk er uforstående overfor, hvorfor hun ikke "bare" får sig et job.

En ny undersøgelse, foretaget af Min Akasse blandt ledige nyuddannede, viser, at 81 procent oplever, at der i samfundet er en generel holdning til, at det er ens egen skyld, at man er ledig.

Lottomillionær har brug for vagter døgnet rundt
Lottomillionær har brug for vagter døgnet rundt

- Det er ikke sjovt at være til familiefødselsdag, for så giver folk de der velmenende råd, 'har du prøvet at XX', og det er forfærdeligt. Jeg har jo prøvet alt, siger Katrine Illemann Becker.

Hun mener, at der burde være et større fokus på, at det i høj grad er omstændighedernes skyld, at folk er ledige frem for kun ens egen skyld.

- I samfundet er der en undertone af, at hvis man som ledig bare tog sig sammen og for alvor ville have et job, så kunne man godt få et. Vi har lavet den her undersøgelse, fordi vi gerne vil sætte fokus på, at fordomme som denne slet ikke harmonerer med virkeligheden, siger Simon Bauer, der er HR- og Kommunikationschef i Min A-kasse.

Han påpeger, at foredommene på ingen måde hjælper på de lediges situation. Hvis de oveni at finde et job også skal slås med omverdenens fordomme, forværrer det kun situationen:

- Det er sværere at sælge sig selv, når man oplever at blive mødt med fordommen om, at man selv har valgt et liv på dagpenge, siger Simon Bauer.

LÆS OGSÅ: 3F undrer sig over Løkkes eksempel på høj kontanthjælp

LÆS OGSÅ: Så mange penge bruger danske singler på at date

LÆS OGSÅ: Ny reform skal sende arbejdsløse hurtigere i job

LÆS OGSÅ: Studiestart: Derfor skal du vente med at finde bolig

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Så meget tabte Thomas sig under...
bt.dk
'Jørgen de Mylius ville gerne ha’ mit...
bt.dk
Sexpiger, afpresning og misbrug af 50...
bt.dk
Ny p-pille til mænd på vej
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx