Af Ritzau - 26/08-16 13:20

Sådan tager du gode billeder i sensommerenSådan tager du gode billeder i sensommeren

Hvad end du er til spejlrefleks eller smartphone, er det ikke svært at forbedre dine evner som fotograf. Her er et par hurtige huskeregler.

storybild

Solen er en udfordring, når vi tager billeder. (Billede: Free/Colourbox)

De fleste har nok prøvet at komme hjem fra ferien med et kamera eller en smartphone, der er fyldt med fotografiske ferieminder - af tvivlsom kvalitet.

Det er synd, for der skal ikke meget mere end et par simple huskeregler til for at forbedre ens evner som fotograf.

Et af de klassiske problemer med sommerbilleder er solen. I sommerhalvåret står den højt på himmelen en betydelig del af dagen, og det udgør en udfordring for alle, fastslår freelancefotograf Claus Bech.

- Morgen og aften er fint. Frokost er noget skidt. Den høje sol giver skygger under næsen, får folk til at knibe øjnene sammen og kan få hvid til at flyde ud. Nogle gange kan man bløde det op med at bruge blitz, men det gode råd for personbilleder er ret enkel: Træk dem ind i skyggen, siger han.

Der er masser af tips til god fotografering at hente på nettet. På det amerikanske forbrugersite Consumerreports.org finder man bl.a. samme tip som ovennævnte, og nogle stykker flere.

Og ét er at bruge den høje sol til at tage andre typer billeder end lige af folks ansigter.

Når der er masser af lys er det eksempelvis oplagt at lege med en høj lukketid på kameraet. Det kan give sjove billeder af for eksempel bolde og børn fastfrosset midt i et opspring.

Når solen så endelig er ved at gå på hæld, skal man derimod passe på, at man ikke per automatik kommer til at bruge blitz på billederne.

Der er fordele ved blitz, men der er også flere ulemper - eksempelvis en dårlig farvegengivelse. Tippet fra eksperterne er at bruge solnedgangslys til at tage silhuet-billeder - eller simpelthen skrue op for lysfølsomheden, ISO'en, på kameraet.

En helt anden ting at huske er billedkompositionen. Den glemmer mange at tænke på, og det er en alvorlig brøler, mener redaktionschef ved magasinet Digital Foto, Kristoffer Engbo.

- Det er jo ikke engang, fordi det tager særlig lang tid. Kameraerne har en gitterfunktion på skærmen, der deler billedet op i tredjedele. Det er en kæmpehjælp. Tricket er at placere folk og vigtige ting i krydspunkterne, eller søens siv i den nederste del, søen og træerne i den midterste og himmelen i den øverste. Det er et godt redskab, siger han.

Endelig er det en god idé at huske at lege med fotografiet. Forstå reglerne og teknikken og brug dem. Panorama- og makrofunktioner, hvor man kan gå helt tæt på motivet, åbner for eksperimenter.

Og så er et af de allerbedste tips at huske at have kameraet eller telefonen med, når det er potentiale for et godt billede, understreger fotograf Claus Bech.

- Man skal være parat til at tage billedet, når situationen er der. Lad være med at slukke kameraet, hvis du går rundt til et bryllup for at tage billeder. Man skal kunne fange øjeblikket, man skal skyde løs. Men så skal man selvfølgelig også huske at rydde op og sortere i dem bagefter, siger han.

Fakta: Fem fototips:

- Brug blitz eller find skygge, når solen står højt.

- Frys motiverne med en høj lukketid, når der er sol nok.

- Drop blitzen ved lav sol og leg med silhuetterne.

- Brug tid på at komponere billedet ordentligt.

- Leg med kameraets funktioner, brug panorama og HDR.

Kilde: Consumerreports.org

/ritzau/FOKUS

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Dansk fodboldstjerne fortæller om da...
bt.dk
Flere nye tilfælde af frygtet sygdom...
bt.dk
Facebookvideo skulle ramme...
bt.dk
Kasper skrev sin første klumme i BT:...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx