Af - 18/11-16 17:55; Opdateret: 18/11-16 20:08

Ekspert: Finanslov ændrer intet – valget lurer lige efter nytårEkspert: Finanslov ændrer intet – valget lurer lige efter nytår

Stemningen i blå blok er forbedret, men det ændrer ikke ved, at Samuelsen fortsat sidder i toppen af sit topskattetræ og råbe ned med skatten eller valg, lyder vurderingen fra politisk kommentator.

storybild

Partiformand Anders Samuelsens (LA) har - med henvisning til sit stålsatte blik - slået fast, at han vælter Løkke, hvis topskatten ikke bliver sænket med fem procentpoint inden nytår. (Billede: Scanpix/arkiv)

Der var brede smil, latter og venskabelige drillerier i luften, da partilederne fra de blå partier tidligere i dag trådte frem foran Finansministeriets glasdør og præsenterede danskerne for næste års finanslovsaftale.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) splittede i slutningen af oktober finanslovsforhandlingerne og forhandlinger om regeringens 2025-plan op i erkendelse af, at forhandlingerne var gået i hårdknude.

Opsplitningen havde to formål: For det første havde regeringen en bunden opgave: Danmark skal have en finanslov for at samfundet kan køre rundt. For det andet – og nok så vigtigt – forsøgte Løkke ifølge Erik Holstein, politisk kommentator på Altinget.dk, at få skabt en bedre stemning mellem de blå partier ved at få dem til at samles om finansloven.

Qvortrup: Chokmåling får DF til at stå ENDNU mere fast
Qvortrup: Chokmåling får DF til at stå ENDNU mere fast

- Det har været en slags pædagogisk øvelse, hvor partilederne og deres løjtnanter har fået talt sammen og genfundet tilliden til hinanden, efter man i flere måneder har talt sig længere og længere fra hinanden, siger Erik Holstein og tilføjer:

- Der er ingen tvivl om, at det med opsplitningen af forhandlingerne er lykkedes at normalisere forhandlingsklimaet, men derfra til at tro, at vejen nu ligger åben for at lande en 2025-plan med topskattelettelser og højere pensionsalder, er der meget langt.

Partiformand Anders Samuelsens (LA) trussel om vælte regeringen inden nytår, hvis han ikke få en topskattelettelse på fem procentpoint, er ifølge Erik Holstein uændret. Det samme er DF-formand Kristian Thulesen Dahls afvisning.

Qvortrup: Hjort har få uger til at hive Samuelsen ned af træet
Qvortrup: Hjort har få uger til at hive Samuelsen ned af træet

- Samuelsen får ikke sine fem procentpoint på topskatten. Det kan DF ganske enkelt ikke holde til. Så tager Thulesen Dahl hellere et valg, selv om partiet står til at miste seks-otte mandater, hvis der bliver udskrevet valg nu. I DF er analysen, at det er bedre at tabe valget med et brag og bevare troværdigheden, end at holde en blå regering ved magten, siger Erik Holstein.

Han tilføjer, at den eneste løsning på den gordiske knude er, at Samuelsen kravler ned fra træet.

- Samuelsen kan ikke udskyde sit krav igen. Enten må han bide i det sure æble og erkende, at han har spillet bolden for hårdt og give efter, eller også holder han fast i analysen af, at det er bedre at tage et valgnederlag og bevare troværdigheden. Jeg hælder stadig til, at han holder fast i, at det er bedre at vælte regeringen og så tage gevinsten ved at bevare troværdigheden på længere sigt. Derfor er et valg – som kan blive udskrevet i januar – stadig det mest sandsynlige scenario. Jeg vil sige, at det ligger på et sted mellem 50-60 procent.

Danskerne siger rungende nej til højere pensionsalder
Danskerne siger rungende nej til højere pensionsalder

Zoomer man ind finanslovsforhandlinger og dagens aftale, er der ifølge Erik Holstein to vindere: Finansminister Claus Hjort Frederiksen har fået bevist sit værd som rutineret forhandler, mens DF-formand Kristian Thulesen Dahl er den, der har taget flest stik hjem ved forhandlingsbordet:

Samuelsen holder fast i topskattekrav: - Intet er ændret
Samuelsen holder fast i topskattekrav: - Intet er ændret

- Thulesen Dahl har fået en række udlændingestramninger igennem, som egentlig først skule have været på bordet under de udskudte 2025-forhandlinger. Og så har han undgået de fordelingsmæssige problemer, han røg ud i sidste år, hvor der var meget ballade om pensionisternes boligydelser, og hvor den sociale profil på reduktionen af registreringsafgiften på biler var meget socialt skæv. Denne gang får også lejernes glæde af fastfrysningen af grundskylden. Thulesen har god grund til at være tilfreds.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Billede af kronprins Frederik vækker...
bt.dk
AaB-formand om chok-fyring: Sådan...
bt.dk
To mænd fyret efter julefrokost i...
bt.dk
Asger var alene - pludselig sad armen...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx