Af Ritzau - 11/10-16 12:01

Vismænd advarer politikerne mod forvirring om pensionVismænd advarer politikerne mod forvirring om pension

Folk på overførselsindkomst står til at tabe på pensionsforslag, der risikerer at skabe utryghed og uklarhed.

storybild

Regeringen vil gerne sikre, at flere sparer op til pension. Men vismændene frygter, at det danske pensionssystem ender med at være helt uoverskueligt. Arkivfoto. (Billede: Free/Peter Andersen 0045 40106628)

For alt for mange danskere kan det ikke svare sig at spare op til pension.

Med den begrundelse har regeringen stillet en lang række af forslag, der skal sikre en større tilskyndelse til selv at spare sammen til alderdommen.

Men selv om forslagene samlet set formentlig vil få netop den effekt, så er der en ulempe, påpeger de økonomiske vismænd i deres efterårsrapport:

Ændringerne er med til at gøre et i forvejen komplekst system endnu mere uoverskueligt.

Faktisk vil det være vanskeligt for almindelige mennesker at håndtere deres pension uden hjælp fra for eksempel fagforening eller en rådgiver, vurderer vismændene.

De påpeger, at det danske pensionssystem er blevet ændret flere gange de senere år. Både i 2010 og 2012 skete der flere ændringer, og med regeringens 2025-plan er der lagt op til store omvæltninger.

- Alle disse ændringer er med til at skabe usikkerhed om, hvordan man foretager den mest hensigtsmæssige langsigtede placering af sin opsparing.

- Det risikerer at svække troværdigheden omkring det danske pensionssystem, advarer vismændene.

En af de ændringer, regeringen har foreslået, er en tvangsopsparing på to procent for folk, der ellers ikke sparer op. Det er især personer på overførselsindkomst, men også nogle selvstændige.

Vismændene mener, at det forslag giver anledning til "fordelingspolitiske overvejelser".

- Mange af de personer, der bliver berørt, vil over et livsforløb tabe på ordningen. Det gælder særligt personer på overførselsindkomster, konkluderer vismændene.

Årsagen er, at de opsparede penge vil blive modregnet i de ydelser, folk ellers stod til at få, når de går på pension.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx