Af Ritzau - 26/09-16 13:22; Opdateret: 26/09-16 13:48

Forbrugerråd kræver gebyrfrie skift for realkreditkunderForbrugerråd kræver gebyrfrie skift for realkreditkunder

Realkreditinstitutter sender milliarder til banker og bør give gebyrfrie skift til kunder, siger forbrugerråd.

storybild

En opgørelse fra Finanswatch viser, at bankerne hiver stadig flere penge ud af realkreditselskaberne. Det harmonerer ifølge Forbrugerrådet Tænk dårligt med, at selskaberne sætter prisen op for kunderne. (Billede: Free/Colourbox)

Det er under al kritik, at realkreditinstitutterne opkræver flere penge fra kunderne med henvisning til politiske krav om bedre polstring, mens de samtidig sender flere penge ned i bankernes kasser. Det siger Morten Bruun Pedersen, seniorøkonom hos Forbrugerrådet Tænk.

Han er rystet over en ny opgørelse fra Finanswatch. Den viser, at bankerne i 2015 hev 5,6 milliarder kroner ud af realkreditselskaberne. Det svarer til en stigning på 83 procent siden 2007. I samme periode er udlånene kun steget med 33 procent.

- Vi har skullet høre på historien om, at det er politikernes skyld, at vi skal have højere bidragssatser, fordi de stiller højere kapitalkrav. Men nu kan vi se, at pengene fosser ud af realkreditinstitutterne, siger Morten Bruun Pedersen.

- Så vi synes faktisk, at politikerne skulle benytte lejligheden til at få kigget godt og grundigt på de anbefalinger, som ekspertudvalget vedrørende realkredit er kommet med. Specielt anbefalingen om, at det skal være billigere at skifte realkreditinstitut, siger han.

I kølvandet på debatten om stigende bidragssatser, som blev startet med stigninger hos Nykredit/Totalkredit, blev der nedsat et ekspertudvalg.

Udvalget kom tidligere i september frem til otte anbefalinger. Herunder at boligejere skal slippe for gebyr, hvis de skifter selskab i forbindelse med prisstigninger. Netop den anbefaling har dog vakt modstand i branchen.

Erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen (V) ville umiddelbart heller ikke sige hverken ja eller nej til netop den anbefaling. Men Forbrugerrådet Tænk opfordrer til, at politikerne træder i karakter.

- Der er simpelthen for lidt konkurrence på det her marked, og forbrugerne skal kunne komme ud af deres kontrakter, når priserne stiger. Det er der så rigeligt råd til, kan vi jo se med de udlodninger, der kommer til bankerne, siger Morten Bruun Pedersen.

Ulrik Nødgaard, direktør for pengeinstitutternes brancheforening, Finansrådet, afviser kritikken.

- Som vi ser tallene, er det kun 15-20 procent af forhøjelserne, der er sendt videre til pengeinstitutter, og det er helt naturligt.

- Det er jo os, der formidler lån, kreditvurderer og i øvrigt også bærer en del af den økonomiske risiko, siger direktøren.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx