Af - 10/11-16 15:56

Stor dansk bank: Du skal snart betale for at have penge på kontoenStor dansk bank: Du skal snart betale for at have penge på kontoen

Allerede næste år kan helt almindelige privatkunder i Jyske Bank skulle betale for at have penge stående på deres lønkonto.

storybild

Hvad ville du sige til, at din bank hvert år lirkede penge ud af din opsparing? (Billede: Scanpix/arkiv)

Erhvervskunderne har allerede fået besked om, at de fremover skal betale for at have en opsparing stående i Jyske Bank. Snart kan det også blive virkelighed for helt almindelige privatkunder med en lønkonto, opsparingskonto og måske en børneopsparing. Sådan lyder meldingen fra Jyske Banks ordførende direktør, Anders Dam, i banken nsyhedsbrev. Det er ikke endelig besluttet, at det vil ske, men han siger:

- Det kan godt komme i løbet af et helt til halvandet år.

Jyske Bank øger overskuddet trods færre renteindtægter
Jyske Bank øger overskuddet trods færre renteindtægter

Den besynderlige situation, hvor man skal betale banken for, at ens opsparing hvert år bliver udhulet af en negativ rente, skyldes, at de danske banker i dag skal betale Nationalbanken en rente på minus 0,65 procent for at opbevare bankernes mange penge. Nationalbanken har gennem flere år sænket sine renter for at stimulere økonomien: Nar renterne er lave - endog negative - er incitamentet tiol at spare op lille og flere penge vil i stedet blive brugt til investeringer og forbrug, som stimulerer den økonomiske aktivitet.

Her tjener studerende mest på opsparingen
Her tjener studerende mest på opsparingen

En del af den regning har Jyske Bank allerede besluttet at sende videre til sine 38.000 erhvervskunder, som fremover skal betale en negativ rente på 0,4 procent. Det betyder, at det kommer til at koste en erhvervskunde 400 kroner om året for hver 100.000 kroner kunden har stående i Jyske Bank. Efter et år er opsparingen altså skrumpet til 99.600 kroner.

Så mange penge låner voksne danskere af deres forældre
Så mange penge låner voksne danskere af deres forældre

Jyske Banks cheføkonom, Niels Rønholt, forventer, at Nationalbanken vil have negative renter i flere år endnu, og i i det lange løb så er der kun et sted at sende den omkostning hen, siger han til nyhedsbrevet:

- Det er til kunderne, som så også kan komme til at mærke de her negative indlånsrenter.


Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Person kommet alvorligt til skade...
bt.dk
Sex and the City-stjerne stiller op...
bt.dk
Casper satte vild rekord over...
bt.dk
Jakob har sat sig et vildt mål: Vil...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx