Af - 26/05-16 16:13; Opdateret: 26/05-16 16:52

Qvortrup: - Corydon skal være glad for, at han er videre i tekstenQvortrup: - Corydon skal være glad for, at han er videre i teksten

Det er blevet langt sværere for tidligere finansminister Bjarne Corydon at fastholde, at Goldman Sachs gav den rigtige pris for at købe sig ind i DONG. Sådan lyder det fra politisk kommentator Henrik Qvortrup, efter DONG har meldt ud, at værdien af selskabet er fordoblet på to år.

storybild

Salget af knap 18 procent af det statskontrollerede energiselskab DONG til den amerikanske investeringsbank Goldman Sachs i januar 2014 blev båret frem af daværende finansminister Bjarne Corydon (S). (Billede: Scanpix)

Hvis Socialdemokraterne havde vundet valget sidste år, og landets finansminister fortsat hed Bjarne Corydon, ville DONG's melding om, at energiselskabet har fordoblet sin værdi fra 45 milliarder kroner i januar 2014 til nu 83,5-106,5 milliarder kroner, have sendt Corydon og Thorning-regeringen ud i en krise. Sådan lyder det fra politisk kommentator Henrik Qvortrup.

- De, der hele tiden har hævdet, at Goldman Sachs fik DONG-aktierne for billigt, har mildest talt ikke fået dårligere kort på hånden. Jeg tror, at Bjarne Corydon skal være glad for, at han er videre i teksten (han har i dag et topjob i det globale konsulentfirma McKinsey, red.), siger han og understreger, at de færreste har faktuel indsigt i, om staten fik den rigtige pris for DONG-aktionerne.

Goldman Sachs tjener mellem syv og 11 milliarder på Dong
Goldman Sachs tjener mellem syv og 11 milliarder på Dong

- Men nogle gange er politik løsrevet fra fakta, og tilbage står, at de, der stædigt hævdede, at man ikke kunne få mere ud af den handel, står med en dårligere og dårligere sag. Hvis Corydon havde været finansminister i dag, ville han ikke havde haft en af sine nemmeste dage på kontoret.

Jens Chr. Hansen, erhvervskommentator på Business.dk, er enig i, at DONG-sagen har givet Bjarne Corydons politiske eftermæle ridser i lakken.

Dong-chef: Vores aktieordning er som alle andres
Dong-chef: Vores aktieordning er som alle andres

Han bemærker imidlertid, at Goldman Sachs løb risikoen og købte sig ind i danske DONG på et tidspunkt, hvor energiselskabet var tynget i knæ af lån og store tab på sin olie- og gasforretning.

Det var umuligt at samle flertal i Folketinget for at skyde milliarder af skattekroner i DONG til den grønne omstilling og satsning på havvindmøller, som skulle løfte DONG ud af suppedasen. Derfor ledte finansminister Bjarne Corydon efter risikovillig kapital, og den var Goldman Sachs klar med.

Hjort: Sækken med guld fra Dong skal ikke bruges
Hjort: Sækken med guld fra Dong skal ikke bruges

- Mange glemmer, at DONG var i krise. Det er umuligt at forestille sig, at DONG kunne have lavet dette turnaround fra kriseramt sort-energivirksomhed til verdens førende på havvindmølleparker uden ny ansvarlig kapital, siger Jens Chr. Hansen og tilføjer:

- Corydon vil i historiebøgerne stå tilbage som den finansminister, der leverede den mulige løsning på det givne tidspunkt. Det var professionelt udført, men samtidig mistede han sin politiske glans på den samme sag.

Enhedslisten betegner Dong-salg som tyveri ved højlys dag
Enhedslisten betegner Dong-salg som tyveri ved højlys dag

Kunne staten selv have løftet DONG ind i en grøn fremtid? spørger Jens Chr. Hansen og svare selv: Nej!

Det har ikke været mulig at få en kommentar fra Bjarne Corydon

Dong-chef: Grøn omstilling har fordoblet vores værdi
Dong-chef: Grøn omstilling har fordoblet vores værdi

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Pizzeria-ejer idømt to års fængsel:...
bt.dk
Zuckerberg indrømmer: Vi har 'begået...
bt.dk
Folk har sablet Tivoli ned for det i...
bt.dk
Klavs Bruun forstår det ikke: 'Jeg...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx