Af - 05/06-15 09:50

Ny undersøgelse:Unge sviner med energienNy undersøgelse:Unge sviner med energien

De unge hænger i bremsen, når det kommer til at spare på energiforbruget. Samtidig fortæller ekspert, at de unge er nogle af de danskere, der har det højeste energiforbrug.

Bildstrecke im Grossformat »
Optø dine frostvarer i køleskabet frem for på bordet. Det kræver, at du i god tid ved, at du skal spise noget fra fryseren, men det er givet godt ud: Per kilo frostvare, du tør op i køleskabet, sparer du dit køleskab for en times køl. Kilde: Benny Hebsgaard, der er energirådgiver i energiselskabet NRGi. Benny Hebsgaard siger, at dit køleskab ikke behøver at være koldere end fem grader og at din fryser bør være minus 18 grader. For hver grad, dit køleskab og fryser er koldere, bruger du fem procent mere i strøm. En fryser, der er minus 20 grader, bruger altså ti procent mere energi end en fryser på minus 18 grader. Kilde: Benny Hebsgaard, der er energirådgiver i energiselskabet NRGi. Din oplader bruger ti procent strøm, selvom der ikke er en ipod i den anden ende. Derfor husk at fjern opladeren fra stikkontakten til eksempelvis din telefon, boremaskine, spillekonsol, ipad. hvis de ikke sidder i. Batteriernes levetid holder desuden i mindre tid, hvis din "maskine" fortsat sidder i stikkontakten, selvom den er fuldt opladt Kilde: Benny Hebsgaard, der er energirådgiver i energiselskabet NRGi. Gå kun i bad i fem minutter. Du kan sparer cirka 800 kroner om året, hvis du reducerer din badetid fra 15 minutter til fem, hver gang du tager bad. Kilde: Benny Hebsgaard, der er energirådgiver i energiselskabet NRGi. Standby-funktionen kan sluge mere af din strøm, end du regner med. Husk derfor at sluk dit tv på stikkontakten, så sparer du ti procent af driften på dit tv. Kilde: Benny Hebsgaard, der er energirådgiver i energiselskabet NRGi. Anskaf dig en "intelligent elmåler". Det er en måler, der sender dit forbrug ud til nettet, så du time for time kan overvåge dit energiforbrug. Du kan for eksempel tjekke, hvor meget energi, dit hjem bruger, mens du sover. Kilde: Benny Hebsgaard, der er energirådgiver i energiselskabet NRGi.

Ved at ændre små vaner i hverdagen, sparer du nemt en masse strøm. Læs rådene fra Benny Hebsgaard, der er energirådgiver i energiselskabet NRGi.

De unge er ikke særlig gode til at tage korte bade og slukke for deres stikkontakter. Hver femte dansker mellem 18-34 år sparer ikke aktivt på strømmen i hverdagen. Det viser en YouGov-undersøgelse foretaget af energiselskabet NRGi.

- Det er bekymrende, for vi har et energiforbrug i Danmark, som vi skal have nedsat, og særligt de unge bruger meget strøm, siger Benny Hebsgaard, energirådgiver i energiselskabet NRGi.

Spar tusindvis af kroner: Udskift de gamle strømslugere
Spar tusindvis af kroner: Udskift de gamle strømslugere

Han forklarer, at en ung eksempelvis bruger mere strøm end én på 64 år. Det skyldes især den nye teknologi, som de unge er storforbrugere af.

42 procent af de unge mellem 18-34 svarer i samme undersøgelse, at de ikke har overblik over deres energiforbrug.

Ifølge Søren Østergaard bunder det i, at de unge ikke synes, energiforbruget er vigtigt nok til at sætte sig ind i.

- De ting, der har mere indflydelse på de unge, interesserer dem mere. Det er ikke fordi, de ikke synes at energiforbrug og klimaforandringer er vigtigt, men vi ved, at de interesserer sig bare mere for emner som krop, uddannelse, sundhed, sex og mode, forklarer Søren Østergaard, daglig leder for Center for Ungdomsstudier.

Danmark producerer kun lige nok energi til eget forbrug
Danmark producerer kun lige nok energi til eget forbrug

Han siger samtidig, at de metoder, man brugte til at spare på, da den ældre generation var ung, var mere synlige end nu. I dag sparer vi mere på energien ved at isolere bedre, hvilket har givet en dårligere ”energi-spare-opdragelse” hjemmefra.

Det blev dyrere at være forbruger i marts
Det blev dyrere at være forbruger i marts

Benny Hebsgaards erfaringer siger ham dog, at de unge automatisk begynder at tænke mere over deres energiforbrug, når de får flere energiudgifter. Han mener dermed ikke, at de unges elregning er høj nok til, at de gider bekymre sig endnu.

FAKTABOKS OM UNDERSØGELSEN
- 28 procent af alle danskerne svarer, at de ikke har overblik over deres energiforbrug. Blandt de unge mellem 18-34 er det 42 procent, der ikke har overblik over deres energiforbrug

- 14 procent af alle de adspurgte svarer, at de ikke forsøger at spare aktivt på strømmen i hverdagen. Det samme svarer lidt flere end hver femte af de unge mellem 18 og 34 år.

LÆS OGSÅ: Spar kassen på 4G og fri tale

LÆS OGSÅ: Penge i banken er en skidt forretning for private

LÆS OGSÅ: Spar tid og penge, når du selv søger rejser på nettet

LÆS OGSÅ: Store prisforskelle på internet: Spar op mod 600 kroner

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx