Af Katrine Frederikke Wandrup - 12/12-17 22:05; Opdateret: 13/12-17 09:20

Risikerer at ruinere sig selv: Danske unge går amok i onlinelånRisikerer at ruinere sig selv: Danske unge går amok i onlinelån

Unge i København og Aarhus låner penge som aldrig før for at få råd til shopping, rejser og biler. Ufornuftigt, mener Forbrugerrådet Tænk.

storybild

Arkivfoto. (Billede: Scanpix)

Unge i Østjylland og hovedstaden låner mest online, mens nordsjællænderne låner mindst. Pengene går til shopping, rejser, en bil og gammel gæld. Det viser en undersøgelse foretaget af fair-laan.dk, som baserer sig på mere end 10.000 udbudte lån i Danmark.

Der er en god forklaring på, hvorfor lånene er populære blandt unge, mener Morten Bruun Pedersen, seniorøkonom i Forbrugerrådet Tænk.

»Markedsføringen for lånene er meget aggressiv, og det er i dag dyrt at være en del af det sociale fællesskab. De unge prioriterer ofte ferier, cafébesøg og ny teknologi frem for at spare,« siger han.

Reklamerne for hurtige lån er alle steder. Bare i S-togene og busserne vises de hvert tredje minut. Og hvis du én gang går ind og kigger på et lån, bliver du bombarderet med endnu flere reklamer på din mobil og computer.

»Jeg mener ikke, de unge altid bruger pengene på fornuftige ting. Du kan ende i en gældsspiral, og mobiler, tøj og rejser mister hurtigt værdi,« siger Morten Bruun Pedersen.

De 25-årige i hovedstaden topper statistikken ved i gennemsnit at låne 25.000 kr. For de 21-årige topper aarhusianerne med et lånegennemsnit på 12.750 kr. Nordsjællænderne låner mindst for begge aldersgrupper, da de 21-årige i gennemsnit låner 6.500 kr., hvilket er 43 procent under landsgennemsnittet, mens tallet er 7.250 kr. for de 25-årige.

Den fordeling er der ifølge Brian Stjernholm, partner hos den finansielle rådgivning uvildige.dk, en god forklaring på. Der bor nemlig flere lavindkomstfamilier i storbyerne end i Nordsjælland.

»For unge, der kommer fra en lavindkomstfamilie, kan den eneste mulighed for at rejse være at optage lån. Da indtægterne i Nordsjælland er højere end gennemsnittet, vil flere enten få rejserne eller kan låne penge af forældre,« forklarer han.

Gode råd, hvis du overvejer at låne penge:

  • Find ud af, hvor meget du samlet skal betale tilbage. Det er ikke unormalt at skulle tilbagebetale dobbelt så meget, som du har lånt.
  • Overvej, om du har en chance for at afdrage. Hvis du ikke kunne spare op til rejsen, mobilen eller mærketøjet, har du så råd til at afdrage på lånet?
  • Slå følelserne fra. Reklamerne for onlinelån kører meget på følelser, som kan inspirere dig. Derfor skal du prøve at tænke på lånet rationelt. Giver låneplanen mening for dig?
  • Lån penge i banken. Frygten for et nej kan være ubehagelig, men på sigt vil du få den bedste oplevelse hos din bankrådgiver. Selvom du måske ikke får et ja med det samme, kan banken hjælpe dig med en plan, så du kan købe det, du gerne vil have.
Kilde: Morten Bruun Pedersen, seniorøkonom i Forbrugerrådet Tænk

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Forløst Brøndby-helt: 'Det her er et...
bt.dk
Politiet: 21-årig dykker er fundet død
bt.dk
Ikonisk dansk band leverede kongelig...
bt.dk
Udenrigsministeriet advarer danskere...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx