Af - 14/09-14 11:48; Opdateret: 16/09-14 10:55

Regeringen sylter reform af bilafgifterRegeringen sylter reform af bilafgifter

Vi aner ikke, om vi er købt eller solgt, lyder det fra elbil-branchen, som nu træder på investeringsbremsen. Skatteministeren siger, at det er svært at finde en model, som hænger sammen.

storybild

El-branchen efterlyser klarhed om fremtidens støtte til elbiler. Uklarheden om, hvad der sker efter 2015, får branchen til at bremse investeringer i Danmark, lyder det fra el-bilproducenter og virksomheder, der laver ladesationer. (Billede: polfoto/arkiv)

Det skader investeringerne og skabelsen af nye arbejdspladser i Danmark, at regeringen efter tre år ved magten endnu ikke har fremlagt den lovede reform af bilafgifterne. Sådan lyder det fra brancheorganisationen for el-biler og virksomheder i el-bilbranche.

Diesel-bilister betaler for velhaveres luksus-elbiler
Diesel-bilister betaler for velhaveres luksus-elbiler

- Uklarheden er et stort problem for hele branchen. Markedsopbygningen, investeringer og skabelsen af nye arbejdspladser i branchen bliver svækket, når man kun kender rammevilkårene godt et år frem, siger Lærke Flader, Branchechef i Dansk Elbil Alliance, med henvisning til, at en politisk aftale om afgiftsfritagelse af el-biler og billig ladestrøm udløber med udgangen af 2015.

Lars Bording, direktør i Clever, som laver ladestationer til el-biler, er dybt bekymret over uvisheden.

- Vi ved jo reelt ikke, om der er et marked for el-biler i Danmark efter 2015. Det betyder, at vi nøje overvejer, hvor vi skal lægge vores investeringer i fremtiden, og om vi skal udbygge vores netværk at ladestationer, siger han og tilføjer:

El-biler strømmer ud på de danske veje
El-biler strømmer ud på de danske veje

- Hvis vi for eksempel havde vished for, el-biler var afgiftsfritaget frem til 2025, ville vi turde investere i udviklingen af infrastrukturen. Men når vi ikke kender rammevilkårene, er vi nødt til at være tilbageholdende.

Nissan Leaf er det mest solgte el-bil herhjemme med 298 nye biler på vejene fra januar til august i år. Men uklarheden om, hvordan el-biler vil blive afgiftsbelagt efter 2015 får allerede nu Nissan til at trække i investerinsgbremsen, siger Ann Strøby, PR Manager i Nissan.

København puster nyt liv i elbilen
København puster nyt liv i elbilen

- Vi ser det som et ret stort problem. En investeringshorisiont på kun godt et år er ikke til at operere med. Det betyder helt konkret, at vi er tilbageholdende med markedsføring af vores el-bil, udbygning af værksteder og uddannelse af vores personale, siger hun.

I efteråret 2013 overtog det internationale energiselskab E.ON landets største netværk af ladestandere til elbiler efter konkursramte Better Place. Kommunikationschef i E.ON. Susanne Tolstrup efterlyser ligesom resten af el-bilbranchen klarhed om fremtidens rammevilkår:

Eurovision-elbiler blev ladet op med dieselolie
Eurovision-elbiler blev ladet op med dieselolie

- Hvis ikke situationen bliver afklaret, er vi nødt til at overveje, om vi skal fortsætte udbygningen af ladestationer i Danmark. Politikerne må gøre op med sig selv, om de ønsker, at Danmark skal have et marked for el-biler eller ej. Hvis ikke der bliver skabt klarhed om fremtidens rammevilkår, går markedet i stå.

Skatteminister Benny Engelbrecht forsikrer i en skriftlig udtalelse til metroxpress, at det fortsat er regeringens ambition at gennemføre en omlægning af afgifterne på personbiler, så det bliver mere attraktivt for danskerne at vælge en miljøvenlig og energirigtig bil.

- Men det er ikke nogen enkel opgave, hvis vi både skal skabe flere grønne incitamenter og samtidig sikre, at tingene hænger økonomisk sammen, siger han og tilføjer:

- Regeringen analyserer fortsat forskellige modeller for en afgiftsomlægning og virkningerne på både bilejernes økonomi, klima og miljø, og som en del af det, ser vi også på afgifterne for el-biler. Og vi skal selvfølgelig også forholde os til, at der i dag er en række nye teknologier som skal tænkes ind i afgiftssystemet, så der på en fornuftig måde tages hensyn til virkningerne på klima og miljø.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

DMI bekræfter rekord: Aldrig før har...
bt.dk
Medier: Weinstein anholdes fredag
bt.dk
Mand faldet over bord: Kæmpe...
bt.dk
Verdenskendt popstjerne deler frækt...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx