Af Ritzau - 11/04-17 14:07

1200 københavnske boligejere får økonomisk kindhest1200 københavnske boligejere får økonomisk kindhest

En skjult og pludselig regelændring giver over 1000 københavnske boligejere en voldsom regning ved salg.

storybild

1200 københavns boligejere har fået et økonomisk drag over nakken. (arkivfoto) (Billede: Free/Colourbox)

Ejendomsmægler og partner i Home Jens Saugstrup har "aldrig, aldrig" set noget lignende trods sine 32 år i branchen. Det siger han, efter at Københavns Kommune i dølgsmål har ændret afgørende beregninger om boliger.

Sagen handler om, at 1200 boliger i København er belagt med såkaldt hjemfaldspligt. Det betyder, at kommunen på en given dato kan købe sin ejendom for den pris, den oprindeligt blev solgt til.

Ejerne har dog altid kunnet købe sig fri af hjemfaldspligten. Men hvor frikøbsprisen tidligere har været udregnet ud af den offentlige vurdering, bliver den nu udregnet via en markedsvurdering.

- Det betyder, at det med et slag bliver op til tre gange så dyrt at indfri denne her hjemfaldspligt. Det er en ekstraregning på i nogle tilfælde over en million kroner.

- Så der bliver taget en ordentlig luns af friværdien og på en måde, hvor man ikke har haft en kinamands chance for at forberede sig på det, siger Jens Saugstrup.

Specielt problematisk er det for dem, der før regelændringen har underskrevet en købsaftale, hvor sælger eller køber har forpligtet sig til at indfri hjemfaldspligten.

Home fremhæver en sag, hvor sælger havde forpligtet sig til at købe hjemfaldspligten fri for vurderet 740.000 kroner.

Efter at handlen var underskrevet, blev reglerne ændret. Nu vil det koste 1,4 millioner kroner. Penge, som sælgeren ikke har.

Forslaget om at ændre beregningsmodellen er holdt hemmelig helt bevidst af Københavns Kommune, fortæller Simon Kaiser, direktør i Københavns Ejendomme & Indkøb, til Berlingske:

- Det bliver ikke meldt ud på forhånd for at undgå, at det skal blive et spekulationsanliggende.

- Vi er i sat i verden for at forvalte kommunens aktiver på den mest økonomisk forsvarlige måde for alle byens borgere. Det her er en markant ændring, og det er selvfølgelig ærgerligt for folk, der måske havde håbet på en anden pris.

Jens Saugstrup er godt gammeldags forarget.

- Jeg har aldrig, aldrig oplevet noget lignende. Jeg forstår simpelthen ikke, at man politisk kan overleve at lave sådan en øvelse, siger han.

Ifølge Berlingske Business var der 1200 ejendomme med hjemfaldspligt til en samlet værdi på 2,5 milliarder kroner ved udgangen af 2016.

Andre læser lige nu

Andre historier

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Black Panther på vej til at slå alle...
bt.dk
48-årig dansk direktør død efter...
bt.dk
Historisk interview: Kendt dansk...
bt.dk
Menneskejagt på farlig øksemand...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx