Af Sebastian Kirk - 11/03-18 22:40

Danskerne deler som aldrig før: 'Folk er blevet mere åbne'Danskerne deler som aldrig før: 'Folk er blevet mere åbne'

Flere og flere danskere tager deleøkonomi til sig, lyder det fra to store danske platforme. Ekspert er enig.

storybild

Flere og flere danskere stoler nok på deres medborgere til, at de gerne vil leje deres biler ud til fremmede.

Flere og flere danskere har fået øjnene op for, at det er blevet rigtig nemt at udleje sin bil, lejlighed eller plæneklipper og tjene en ekstra skilling.

Det ser man blandt andet hos danske GoMore, der i januar i år oplevede en stigning på over 40 procent i antallet af private, der udlejer deres biler gennem tjenesten, i forhold til januar 2017. I alt har GoMores brugere booket omkring 51.000 private lejebiler det seneste år.

»Det er virkelig gået fremad - især i det sidste halve års tid, hvor vi har oplevet en virkelig stor stigning i antallet af folk, der gerne vil leje en bil - men også i antallet af folk, der gerne vil udleje,« siger Sonja Furu, der er presseansvarlig i GoMore.

Samme tendens oplever man hos danske Yepti, der netop har lanceret en ny app. Her kan man leje og udleje alt lige fra en hammer til et sommerhus i Toscana.

»Det udvikler sig støt hele tiden, og der kommer rigtig mange brugere til. Deleøkonomi i Danmark er stadig meget nyt, men det er klart noget, der vinder frem,« forklarer Jon Nedza, der er marketingdirektør i Yepti.

Yepti har cirka 20.000 brugere på den 12 dage gamle app - et tal, der ifølge Jon Nedza gerne skal tidobles. Indtil nu har vi da også kun set toppen af det deleøkonomiske isbjerg, mener Claus Skytte, der har skrevet flere bøger om emnet.

»Deleøkonomi er kun fire år gammelt, så der bliver stadig eksperimenteret enormt meget. Men generelt vil jeg sige, at folk dels er blevet mere åbne for at prøve det, og dels er der flere og flere, der prøver at lave nogle deleøkonomiske platforme,« siger han.

»Danmark havde en førerposition inden for deleøkonomi for tre år siden, men den mistede vi så på grund af Uber-sagen, som skabte rigtig dårlig stemning omkring deleøkonomi.«

Claus Skytte

Claus Skytte er en af Danmarks førende eksperter inden for deleøkonomi, og han er forfatter til flere bøger om emnet. (Billede: Sara Gangsted)

Claus Skytte forklarer, at vi er blivet mindre og mindre knyttet til de ting, vi ejer, og derfor har lettere ved at leje dem ud til fremmede. For især de unge er der større status forbundet med at gøre ting frem for at eje ting, pointerer han:

»Hvis du kommer kørende i en bil, du har lånt, så kan folk jo ikke se, om det er en, du ejer. Og i øvrigt er det jo også lige meget, for hvis man kan komme meget billigere til at have en fed bil, hvorfor i alverden skulle man så købe den?«

Lejere avler udlejere

Ifølge Claus Skytte er man mere villig til selv at udleje, når man først har prøvet at leje selv.

»Man går ind i det for at prøve noget nyt, og efterhånden får man lyst til selv at tjene nogle penge på den måde,« forklarer han.

Han nævner mistillid som en af de største udfordringer for deleøkonomi. Men det handler bare om at komme i gang:

»Ens tillid til andre stiger, når man begynder selv at dele sine ting med andre. Og det viser sig, at vi jo faktisk er ordentlige mennesker langt de fleste af os.«

45-årige Malene Grouleff fra Aarhus har leaset en bil gennem GoMore, som hun lejer ud omkring fire gange om måneden. På den måde får hun dækket cirka halvdelen af sine leasingomkostninger.

»Tit kommer bilen endnu renere tilbage«

45-årige Malene Grouleff fra Aarhus lejede ofte biler gennem GoMore, før hun indså, at det måske bedre kunne betale sig at lease en bil og selv leje den ud.

Det gjorde hun så i januar sidste år, hvor hun via GoMore fik en spritny Renault Clio til 3.150 kroner om måneden - og det har hun ikke fortrudt.

»Jeg kan cirka hente halvdelen af min leasingudgift hjem på at udleje den, når vi kun har brug for en bil i familien. Og så er der andre, der kan have glæde af den, som måske ikke har brug for at have en bil,« siger Malene Grouleff.

»Jeg tror, det fungerer godt, fordi vi i Danmark har en tradition for at være flinke mod hinanden. Og hvis man viser folk tillid, så føler man en forpligtelse til at leve op til det.«

Malene Grouleff.

Hun forklarer, at hun er ekstra varsom med sin bil, fordi hun en dag skal levere den tilbage. Men hun har stort set ikke haft problemer med at leje den ud, selv om det sker omkring fire gange om måneden.

»Jeg har haft utroligt mange søde lejere. Også folk, der vender tilbage igen. De fleste er enormt flinke, og tit kommer den endnu renere tilbage, end da de tog afsted, fordi så har de lige givet den en tur med støvsugeren eller vasket den,« siger hun.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Bil rullede rundt på taget på...
bt.dk
Nu sælger hun sit gods: Dansk...
bt.dk
'Jørgen de Mylius ville gerne ha’ mit...
bt.dk
Kemiker afviser Ruslands forklaring:...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx