Af Katrine Frederikke Wandrup - 22/11-17 22:49

To ud af tre danskere synes drikkepenge over dankortautomaten er upassendeTo ud af tre danskere synes drikkepenge over dankortautomaten er upassende

Danskerne hader at skulle trykke ja eller nej til drikkepenge på dankortterminalen.

storybild

Arkivfoto. (Billede: Scanpix)

Faktisk mener to ud af tre, at det er pinligt og upassende. Problematisk at restauranterne sætter kunderne i den position, mener Forbrugerrådet Tænk.

Når vi skal til- eller fravælge drikkepenge på dankortterminalen efter en middag i byen, bliver vi indirekte presset til at give en skvæt oveni, og det er problematisk, mener Tina Dhanda Kalsi, jurist ved Forbrugerrådet Tænk.

»Drikkepenge skal være frivillige, og derfor skal de komme fra kunden selv. Hvis kunden ikke har kontanter med, skal det være på kundens eget initiativ, at de gerne vil lægge lidt ekstra til beløbet på terminalen,« siger hun.

67 procent af danskerne svarer i en rundspørge, foretaget af YouGov for BT og metroxpress, at de er helt eller delvist enige i, at de finder situationen pinlig eller upassende. Og det kan kultursociolog Emilia van Hauen godt forstå.

»Det er vildt upassende, fordi gæsten bliver tvunget til at vise en side af sig selv offentligt, som hører til i den private sfære,« siger hun.

Kultursociologen forklarer, at 'nej'-trykket kan give en følelse af, at du lige så godt kan rejse dig op i restauranten og råbe, 'jeg er nærig, jeg er et dårligt menneske'.

Presset gør metoden problematisk, fordi den bliver en indirekte prisstigning, mener Tina Dhanda Kalsi.

Mange steder i udlandet lever tjenerne af de procenter, kunderne lægger oveni prisen for maden, men sådan er det ikke i Danmark. Netop derfor er situationen svær herhjemme.

»Det er upassende, fordi gæsten ufrivilligt kommer til at bedømme tjeneren lige op i hans åbne ansigt. Hvis man trykker nej, kan det opfattes, som om man direkte siger 'jeg synes ikke, du er noget særligt værd, så derfor skal du ikke have drikkepenge.' Det er en frygtelig situation for begge parter,« understeger Emilia van Hauen.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Joachim og Marie besøgte Danmarks...
bt.dk
Dansk realitystjerne jubler: 'Jeg har...
bt.dk
Komiker langer ud efter politiker:...
bt.dk
Motorcyklist sendt til traumecenter...
bt.dk
Hitter på mx

Annonce



Hitter på mx