Af - 13/10-16 11:36; Opdateret: 13/10-16 12:12

Derfor er de studerende sure: Sådan bliver de ramt af besparelserneDerfor er de studerende sure: Sådan bliver de ramt af besparelserne

Få overblikket over, hvorfor der i dag demonstreres landet over.

storybild

Her er det eleverne på Gefion gymnasium i København der i dag vil protestere ved at nedlægge undervisningen. (Billede: Tine Thorlin)

Landet over demonstrerer studerende i dag mod nedskæringer. Demonstrationerne er rettet mod disse to besparelser fra regeringen:

Færre penge til uddannelser


Regeringen vil spare i alt 8.7 milliarder på selve uddannelserne samlet set over de næste fire år. Det svarer til at hver uddannelsesinstitution sparer 2 procent om året. Et krav til offentlige effektiviseringer som uddannelsesområdet ellers var gået fri af.

Like MX Penge på Facebook, hvis du vil opdateres med artikler om forbrug, iværksætteri og arbejdsmiljø.

Mindre SU


Derudover vil regeringen spare 3.3 milliarder på SU'en, når besparelsen er slået fuldt igennem i 2025. Besparelsen findes blandt ved at sætte SU'en ned fra 5.100 kroner til 4.300 kroner for udeboende studerende efter skat. Hjemmeboende studerendes månedlige beløb vil falde fra mellem 922 til 2.561 kroner til mellem 738 til 2.049 kroner.
Nogle af SU-besparelserne - en milliard i 2025 - vil dog ryge tilbage til uddannelsesområdet igen og gå til at løfte kvaliteten af dels de videregående uddannelser og dels til at løfte danskernes kompetencer.


Metroxpress følger de studerende hele dagen. Du kan følge med her:


Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx