Af - 14/11-16 13:50; Opdateret: 14/11-16 14:22

Ekspert: Dansk iværksætterånd kvæles af gode lønmodtagerjobEkspert: Dansk iværksætterånd kvæles af gode lønmodtagerjob

Næsten alle danskere ser positivt på iværksætteri, men kun fire ud af 10 kan se sig selv starte egen virksomhed.

storybild

Gode job med høj grad af ansvar for arbejdet dæmper danskerens lyst til at springe ud som iværksættere. Vi får simpelthen udlevet vores indre idemager og entreprenør på lønmodtagerjobbet, siger ekspert. (Billede: Scanpix/Iris)

Danmark lever af og skal også fremover leve, at vi får gode ideer, som vi fører ud i livet og gør til gode forretninger. Hele 94 procent af danskerne ser da også positivt på iværksætteri, men blot fire ud af 10 kan se sig selv som som iværksættere.

Det viser Amway Global Entrepreneurship Report, som i forbindelse med Global Entrepreneurship Week i denne uge har taget temperaturen på den globale iværksætterånd blandt 50.861 repræsentativt udvalgte personer i alderen 15-99 år fra 45 lande, herunder 1.000 danskere.

Spids succes: 28-årige Nanna sælger stiletter i tusindvis
Spids succes: 28-årige Nanna sælger stiletter i tusindvis

Til sammenligning kan 51 procent af amerikanerne og kineserne se sig selv som herre i egen virksomhed.

Herhjemme lægger danskernes selvstændige og antiautoritære arbejdskultur paradoksalt nok en dæmper på lysten til droppe lønmodtagerjobbet og springe ud som iværksætter, vurderer professor i entreprenørskab ved SDU Kim Klyver:

- I Danmark har vi et fladt hierarki, og vi har samtidig stor indflydelse på vores arbejdstid , så danskerne får i høj grad mulighed for at leve deres indre entreprenør ud på deres arbejdsplads i forhold til andre lande, siger han og tilføjer:

Dansk drinks-app tager unge med storm
Dansk drinks-app tager unge med storm

- Vi har bygget en lønmodtagerkultur op, der gør, at mange tror på, at en karriere kun kan blive bygget op via ansættelser og ikke som selvstændig.

Danske mænd har et lidt større iværksættergen end danske kvinder. 47 procent af mændene kan se sig selv som iværksætter mod 34 procent af kvinderne.

Dansk søskendepar hitter med hip el-cykel
Dansk søskendepar hitter med hip el-cykel

Også alderen har indflydelse på lysten til at springe ud som selvstændig. Mens 56 procent af danskerne under 35 år kan se sig selv som iværksættere, gælder det kun 40 procent af de 35-49-årige, og for danskere over 50 år er vi nede på 30 procent. Risikovilligheden daler meget naturligt med alderen, påpeger Kim Klyver falder simpelthen med alderen.

- Som ung har man mindre at miste og er derfor mere villig til at løbe en risiko. Når man er over 50 år, har man ressourcerne, men har samtidig mere at miste i form af hus og formue, siger Kim Klyver.


Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Motorcyklist sendt til traumecenter...
bt.dk
Tusindvis af pendlere tages som...
bt.dk
Løkke i ny dobbeltrolle: Erhvervsfond...
bt.dk
Nyt menukort skræmte kunderne væk fra...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx