Af Ritzau - 17/10-16 00:13

Nets-ledelse har hentet millioner på kursfaldNets-ledelse har hentet millioner på kursfald

Mens nye aktionærer har tabt penge på investeringer i Nets-aktier, har ledelsen tjent millioner.

storybild

Mens nye aktionærer har slået sig på Nets-aktien, er en gevinst på omkring 80 millioner kroner endt hos de tidligere ejere og storaktionærer, der stod for børsnoteringen. Det skriver finans.dk (Billede: Scanpix/Søren Bidstrup)

De oprindelige ejere og storaktionærer bag børsnoteringen af Nets har tjent i omegnen af 80 millioner kroner på børsnoteringen.

Det til trods for at nye aktionærer, der har købt aktier i Nets, efter at selskabet er blevet børsnoteret, har tabt milliarder på grund af kursfald.

Det skriver finans.dk.

Ledelsens gevinst skyldes en aftale med Deutsche Bank om, at banken ville hjælpe med at stabilisere kursen i tilfælde af et fald. Det skulle ske ved opkøb af aktier for at presse prisen op.

Et andet punkt i denne aftale er, at banken skulle købe en mængde aktier, før Nets gik på børsen. Derefter skulle selskabet købe dem igen efter børsnoteringen.

Det er ikke usædvanligt med en sådan aftale, skriver finans.dk.

I Nets' tilfælde faldt kursen på aktien til under udbudsprisen ret hurtigt efter børsnoteringen. Da selskabet skulle købe sine aktier tilbage, skete det derfor til en lavere pris, end Nets solgte dem for.

Det usædvanlige ved ordningen i Nets' tilfælde er ifølge finans.dk, at det ikke står klart ud fra prospektet, at de sælgende parter ville få gevinsten af tilbagekøbet.

Derudover havde de ejere, der sendte Nets på børsen, skrevet under på, at de i op til 360 dage ikke ville sælge ud af de aktier, som de beholdt ved børsnoteringen. Det kaldes en såkaldt "lock up"-periode.

- Man kan konstatere, at på den her måde får de altså lov alligevel, siger direktør Leonhardt Pihl, der er direktør i Dansk Aktionærforening.

Han kritiserer, at Nets' prospekt ikke til fulde oplyste investorerne om, hvilke mekanismer der lå bag aftalen Deutsche Bank.

- Så ved man som potentiel investor ikke, hvad man har med at gøre, og hvad man er oppe imod, siger Leonhardt Pihl til Ritzau.

- "Lock up”-perioden skal jo sikre, at alle er i samme båd – både de nye aktionærer og dem, der sælger en del af deres aktier. Det kan man ikke sige, er tilfældet.

Hos Nets afviser kommunikationsdirektør Karsten Anker Petersen over for finans.dk, at der er foregået noget odiøst.

- Jeg kan helt fuldstændig afvise, at vi har spekuleret i det, siger han.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx