Af Thomas Ambrosius,Lars Lindevall - 07/12-17 22:43; Opdateret: 13/12-17 09:52

Danskerne mæsker sig i smør i julenDanskerne mæsker sig i smør i julen

Vi spiser rekordmeget smør i december. Godt julebag kræver smør, siger chefkonditor. Hver dansker - nyfødt som olding - skal løbe 16,2 km for at forbrænde julesmørret.

storybild

Modelfoto.

Sprøde smørbagte småkager, tandsmør på morgenbrødet i juledagene og smør på panden  til de brunede kartofler. Danskerne går smøramok her i december, hvor vi ifølge tal, som Arla har indhentet his konsulenthuset Nielsen køber hele 3,7 millioner pakker smør. Det er 38 procent mere end en gennemsnitlig måned i den resterende del af året.

I sommer var der frygt for en forestående smørkrise på grund af vigende mælkeproduktion i EU-landene, men krisen er afblæst, så der er rigeligt med smør på hylderne i supermarkederne. Det er der også brug for, for julebageriet skal laves på smør, fastslår Lars Juul, som er chefkonditor i det hæderkronede konditori La Glace i hjertet af København.

»Smør betyder alt. Vi bruger dagligt omkring 100-150 kilo smør. Smør giver god smag, sprødhed, duft  og en rar fornemmelse i munden, mens margarine bliver hængende som fedtet fornemmelse i munden. Vi bruger slet ikke margarine, og jeg vil også anbefale danskerne at bruge smør til deres julebageri. Saltet smør, som fremhæver smagen af de andre råvarer,« siger han.

Julen er en tid, hvor vi kaster kostrådene over bord og smovser i smør og fløde, bemærker ernæringsekspert og underviser på professionshøjskolen Metropol Preben Vestergaard.

»Hele året rundt ævler vi om laktosefrihed og glutenfrihed, og når vi så når til december, vender vi tilbage til alt det traditionsbundne mad,” siger han og løfter samtidig en advarende pegefinger:

»Danskerne er flasket op med, at vi skal spise mælkeprodukter. Men vi har slet, slet ikke brug for det i den grad, som vi indtager det. Vores forbrug overskrider langt, hvad myndighederne råder os til.«

 

LÆS OGSÅ: Dagligvare steg vildt i pris og satte rekord: Nu styrtdykker den

LÆS OGSÅ: Mysteriet er løst: Han deler revolutionerende måde at lave toast på

LÆS OGSÅ: Smør eller olie? Her får du mest smag for kalorierne

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Politiet kommer med ny udtalelse om...
bt.dk
Kongehusekspert om prins Nikolais nye...
bt.dk
Superligaprofil råbte ad dommer: Nu...
bt.dk
Beskyldning: Hollywood-stjerne...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx