20/10-14 08:57

Panel: Færre afdragsfrie lån giver stabilt boligmarkedPanel: Færre afdragsfrie lån giver stabilt boligmarked

Regeringens planer om at begrænse afdragsfrie lån er gode, mener økonomer, der gerne ser yderligere tiltag.

Der er sund fornuft i at begrænse adgangen til afdragsfrie lån, sådan som regeringen varslede i begyndelsen af september. Men der kan være gode perspektiver i at sænke antallet af afdragsfrie lån yderligere.

Knap 60 procent af økonomerne i Ritzaus økonomiske panel vurderer, at det giver et mere stabilt boligmarked, hvis man begrænser de afdragsfrie lån på linje med regeringens forslag.

18-årig vandt sag mod callcenter om betaling på 24.500 kr.
18-årig vandt sag mod callcenter om betaling på 24.500 kr.

Chef skar 530.000 af sin egen løn - gav pengene til lavest betalte medarbejdere
Chef skar 530.000 af sin egen løn - gav pengene til lavest betalte medarbejdere

Erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen (S) har varslet, at afdragsfrie lån skal begrænses ved, at realkreditforeningerne, som låner penge ud, maksimalt må have 55 procent afdragsfrie lån af deres samlede udlån.

Det er en smule mindre end i dag og svarer ifølge Realkreditforeningen til 14 milliarder kroner samlet set.

Flere økonomer vil gerne gå endnu videre. Nationalbanken har tidligere foreslået, at man kun skal kunne låne op til 60 procent af boligens værdi afdragsfrit. I dag kan man låne 80 procent afdragsfrit.

Derudover foreslår Nationalbanken, at rentefradraget skal sænkes til 23 procent over tid, mens boligskatterne også skal have et nøk op.

De tre elementer bakker 64 procent af økonomerne i Ritzau-panelet op om. En af de positivt stemte er Kai Lindberg, der er cheføkonom i Lån & Spar Bank.

Rent bluf: Danskere lyver for at få mere i løn
Rent bluf: Danskere lyver for at få mere i løn

Bager dømt for at fyre sin svigermor: Skal betale 45.000 kr.
Bager dømt for at fyre sin svigermor: Skal betale 45.000 kr.

- Det vil give et mere stabilt boligmarked og marked for realkreditobligationer, hvilket kan være med til at holde renterne nede. Det vil være til gavn for boligejerne, siger Kai Lindberg til Ritzau.

Han kalder det dog afgørende, at forslagene bliver indfaset over tid i en "opgangstid".

Det er imidlertid ikke alle, der mener, at alle tiltagene på én gang vil gavne boligmarkedet. Knap en fjerdedel af økonomerne i panelet advarer mod de tre forslag fra Nationalbanken som en samlet pakke.

- Der er god ræson i hvert enkelt forslag, når de står alene. Men at fyre hele salven af på en gang vil være at kvæle boligmarkedet, siger Lone Kjærgaard, cheføkonom i Arbejdernes Landsbank.

- Det er alt for voldsomt. Boligmarkedet har det stadig svært rigtig mange steder. I særdeleshed der, hvor der er meget lang afstand til København og Aarhus, påpeger hun.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Slut med smøger på stranden: Her...
bt.dk
Reaktionerne strømmer ind: Danskerne...
bt.dk
Politiet rydder Pusher Street - igen
bt.dk
Jørgen Olsen er med i beskidt...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx