Af - 29/11-16 14:42

Billigere og bedre tog på vejBilligere og bedre tog på vej

Regeringen vil sende flere togstrækninger i udbud. Mere konkurrence kan give bedre og billigere tog, siger trafikforsker. Arriva melder sig klar til at byde på strækninger landet over.

storybild

Udbud af flere togstrækninger vil forhåbentlig betyde færre aflyste og overfyldte tog i fremtiden, lyder det fra pendlertalsmand. (Billede: scanpix/arkiv)

Togpassagerer skal fremover sikres bedre togrejser til ’rimelige priser’. Det skal ske ved at sende ’markant’ flere togstrækninger i udbud, hedder det i VLAK-regeringens regeringsgrundlag.

Øget konkurrence til DSB, som i dag er den dominerende togoperatør, vil komme passagerne til gode, vurderer Harry Lahrmann, lektor og trafikforsker ved Aalborg Universitet.

Tog-logik: Pendlere med korte rejser skal betale mest
Tog-logik: Pendlere med korte rejser skal betale mest

- Inden for busområdet er det lykkedes gennem udbud at få bedre produkter til en billigere pris. Den samme udvikling vil vi kunne få med et øget udbud af togstrækninger. Men det kræver, at der kommer en reel konkurrence mellem flere togoperatører, siger han.


- Jeg har en gave med til den nye transportminister (Ole Birk Olesen fra Liberal Alliance, red. ) Det er en togvogn, hvor dørene ikke virker, og hvor man ikke kan tilkoble flere togvogne, så der er ikke plads til passagererne.

Michael Randropp, pendlertalsmand på Kystbanen. Foto: Scanpix/arkiv

Arriva, som i dag står for togdriften i Midt- og Vestjylland, melder sig klar til at byde på nye strækninger i Jylland, på Fyn og Sjælland, siger Susanne Hejer, togdirektør i Arriva.

Pendlertalsmand: Der bliver lagt betalingsring om kollektiv transport
Pendlertalsmand: Der bliver lagt betalingsring om kollektiv transport

- Vi melder os ind i kampen. Vi har vist, at vi er i stand til at effektivisere og optimere. Vi er i dag bedst på markedet, hvad angår rettidighed, og vi har sparet statskassen for et stort tre-cifret million beløb, siger hun.

Pendlertalsmand på Kystbanen Michael Randropp, opfordrer regeringen til at sætte fuld damp på udbudsprocessen.

Forsinkelser smadrer  passagerers tillid til DSB
Forsinkelser smadrer passagerers tillid til DSB

- I dag får vi færre afgange til dyrere priser, og DSB har måttet erkende, at togene flere steder er ved at blive kørt i sænk, så vi hilser i den grad udbud og øget konkurrence velkommen, siger han og tilføjer:

- En ting er, at Arriva roser sig selv, men Arriva har faktisk en fantastisk høj kundetilfredshed. Hvis Arriva kan levere samme kvalitet på Kystbane og andre strækninger vil det ikke bare være godt i sig selv, men samtidig få DSB til at oppe sig.


Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Blot uger før sin død: Stephen...
bt.dk
Superliga-klubber høster...
bt.dk
Person kommet alvorligt til skade...
bt.dk
Husker du Henrik og alle de andre?...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx