Af - 03/12-15 07:30; Opdateret: 03/12-15 09:11

Kendt dansk designer må ikke længere bruge sit eget navnKendt dansk designer må ikke længere bruge sit eget navn

Dansk modedronning har mistet retten til at designe i sit eget navn efter tabt sag.

Bildstrecke im Grossformat »
Afgørelsen fra Sø - og Handelsretten betyder, at Benedikte Utzon ikke må bruge sit fødenavn på sine designs eller fremtidige brands. Da der i mandags faldt en afgørelse, blev der samtidig sat et punktum i en tre år gammel strid mellem designeren og virksomhedsejer af 'Topbrands' Lasse Skaarup. Det var Lasse Skaarup, der sidste år valgte at indlede en civil sag mod den 50-årige designer, fordi han mente, at hun havde overskredet varemærkerettighederne, da hun efter sin konkurs stiftede anpartsselskabet, der går under mærket 'Est. 1995 Benedikte Utzon Wardrobe'. Det kostede Lasse Skaarup en halv million kroner at købe Benedikte Utzons konkursvirksomhed. Efterfølgende har han yderligere skudt fem millioner kroner i mærket. Det fremgår af dommen. Benedikte Utzon har ingen holdning til, at Lasse Skaarup har købt hendes navn. Hun har dog en holdning til, om det bør være lovligt at opkøbe en andens navn. På billedet ses en Rulamsjakke fra buntmager A. Koppel, designet af Benedikte Utzon. Billedet er fra modemessen i Bella Centret i 1998. Lasse Skaarup designer selv tøjet bag mærket 'Benedikte Utzon' i samarbejde med en ekstra designer. Af dommen fremgår det, at han ikke selv mener, at mærket på nogen måde snyder forbrugerne. Indehaveren af 'Topbrands' Lasse Skaarup lever af at opkøbe konkursramte designvirksomheder. På billedet ses design fra Benedikte Utzons nye mærke,'Est. 1995 Benedikte Utzon Wardrobe" , der blev vist frem ved Modeugen i København, i 2013. Her ses Benedikte Utzon sammen med sin daværende kæreste. Efter 17 år gik parret fra hinanden i 2012 - samme uge gik Benedikte Utzon konkurs med sin virksomhed - der altså blev opkøbt af 'Topbrands'.

Slut med 'Benedikte Utzon' designet af Benedikte Utzon.

Den kendte danske designer Benedikte Utzon må ikke længere skrive 'Designed by Benedikte Utzon' på sine kollektioner. Det skriver DR Nyheder.

Det afgjorde Sø - og Handelsretten mandag 30. november. I 2012 gik hun nemlig konkurs med sit firma. Varemærket 'Benedikte Utzon' blev købt af selskabet Topbrands.

Det er meget grænseoverskridende, og jeg føler, det er et overgreb på mig. Det, jeg har arbejdet for i 30 år, er der nu nogen, der har taget fra mig, uden jeg kan gøre noget som helst.
Det siger Benedikte Utzon til DR Nyheder.

Ung iværksætter kickstarter ure af træ
Ung iværksætter kickstarter ure af træ

Efter hun gik konkurs, havde hun dog selv mulighed for at købe navnet "tilbage" for 20.000 kroner. Men det havde Benedikte Utzon på daværende tidspunkt ikke råd til:

- Jeg stod i den situation, at jeg flyttede fra den person, jeg havde boet sammen med, samme uge, som jeg gik konkurs, og jeg stod med et lille barn i hånden. Jeg havde simpelthen ikke 20.000 kroner, forklarer hun til DR Nyheder.

WTF: Vanvittigt modeshow - kan du gætte hvad denne taske er lavet af?
WTF: Vanvittigt modeshow - kan du gætte hvad denne taske er lavet af?

Men de 20.000 kroner er nærmest "småpenge" i forhold til det beløb, som Benedikte Utzon efter den tabte retssag nu står til at betale. Designeren skal punge ud med 65.000 kroner i sagsomkostninger, 125.000 til Topbrands og oveni skal hun betale en bøde på 5.000 kroner.

Benedikte Utzon overvejer nu, om hun skal sætte flere penge på spil, ved at anke sagen. Men det, der afholder hende fra at gøre det, er, hvorvidt hun har råd.

Jeg er vildt ked af det, helt nede i mit hjerte. Samtidig er jeg også vred.
Det siger Benedikte Utzon til DR Nyheder.

LÆS OGSÅ: Fransk modedronning designer for Uniqlo

LÆS OGSÅ: Dom: Kanye West designer mere af det samme

LÆS OGSÅ: Alexander Wang står bag stjernespækket velgørenhedskampagne

LÆS OGSÅ: Skal klæde Scarlet Pleasure på: Danske designtalenter dyster om 500.000 kroner

LÆS OGSÅ: Mode: Helena Christensen tilbage til InWear

LÆS OGSÅ: MODE: Danske musikere designer solbriller til støtte for Nordkorea

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx