Af - 23/09-15 13:52

Bileksperter: Langt de fleste svindel-dieselbiler er i EuropaBileksperter: Langt de fleste svindel-dieselbiler er i Europa

11 millioner dieselbiler fra skandaleramte Volkswagen er udstyret med svindel-software, der skjuler partikelforurening. Hovedparten af bilerne er i Europa, vurderer bileksperter.

storybild

Martin Winterkorn, administrerende direktør for den skandaleramte bilgigant Volkswagen, skal i dag forklare sin bestyrelse, hvordan det kunne gå til, at 11 millioner dieselbiler er blevet udstyret med snyde-software, der skjuler partikelforurening. (Billede: polfoto/arkiv)

Skandalen startede i Californien i USA, men kan vise sig at blive langt større i Europa.

Den amerikanske miljømyndighed, EPA, afslørede i slutningen af sidste uge, at omkring en halv million dieselbiler fra verdens største bilproducent, Volkswagen, er blevet udstyret med en snydechip, der får bilerne til at udlede færre forurenende partikler under forureningstest end ved almindelig kørsel.

I går meddelte Volkswagen, at hele 11 millioner dieselbiler er udstyret med snyde-softwaren. Heraf er lang de fleste – op mod 10 millioner - solgt på det europæiske, vurderer bilanalytikere over for The New York Times.

Volkswagen i Danmark er rystet og afventer tysk svar
Volkswagen i Danmark er rystet og afventer tysk svar

Volkswagens ledelse har endnu ikke ville udtale sig om, hvor de mange biler befinder sig, men da markedet for dieselbiler er meget lille uden for Nordamerika og Europa, befinder de fleste sig her.

- Der er ikke mange dieselbiler uden for Europa og Nordamerika, siger Philippe Houchois, chef for den europæiske bilindustri til New York Times.

Meget tyder altså på, at også danske Volkswagen-biler kører rundt med den software, der svindler med måling af forurening. Den danske afdeling af Volkswagen oplyser, at man ikke har fået det bekræftet fra bilproducentens hovedkvarter i Tyskland.

Folkevogn undskylder for at snyde med gift i udstødning
Folkevogn undskylder for at snyde med gift i udstødning

- Vi er kede af det på alle mulige kanter, siger Søs Ilum, pressechef for Volkswagen i Danmark til Ritzau og tilføjer:

- Som dansk importør sidder vi og tripper for at kunne melde ud over for vores kunder, for det skylder vi dem.

Volkswagen meddelte tirsdag, at chippen findes i såkaldte Type EA 189-motorer, som blandt findes i Passat, Golf, Beetle og Audi A3.

Softwaren i chippen er så snedigt indrettet, at den kan mærke, hvornår bilen bliver forureningstestet og under test slår anordninger til, der reducerer udledning af de sundhedsskadelige NOx-partikler, som kan forårsager astma, bronkitis, andre luftvejssygdomme og for tidlig død.

VW: 11 millioner biler solgt med snyde-software
VW: 11 millioner biler solgt med snyde-software

Volkswagen har alene i år afsat omkring 48 milliarder kroner til udgifter i forbindelse med den historiske skandale. De amerikanske myndigheder ventes at udstede en bøde på op mod 120 milliarder kroner til Volkswagen.

Administrerende direktør for VW-koncernen Martin Winterkorn skal i dag redegøre for skandalen over for sin bestyrelse.

LÆS OGSÅ: Volkswagen-chef skal stå skoleret i skandalesag

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx