Af Ritzau - 23/09-16 07:18

Spar prisen på nyt tøj: Genfarv det gamleSpar prisen på nyt tøj: Genfarv det gamle

Brugt tøj af bomuld og nylon kan sagtens genfarves og få nyt liv. Se, hvordan du slipper for en dyr shoppingtur.

storybild

Det koster omkring 70 kroner at farve et halvt kilo tøj plus prisen på et halvt kilo fint salt. Husk at gøre vaskemaskinen ren bagefter. (Billede: Free/Colourbox)

Du behøver ikke at smadre sparegrisen eller tømme din kassekredit, selv om din garderobe er blevet falmet af slid, sol og vask.

Hvis dit tøj overvejende er bomuld, er der nemlig ikke noget i vejen for at genfarve det i vaskemaskinen til en brøkdel af prisen på nyt tøj, siger Anders Klitgaard Mølbæk, der er designteknolog og underviser på VIA University College.

- Du kan sagtens farve dit tøj af bomuld eller nylon. Det har jeg ofte studerende, der gør. Men det duer ikke, hvis der er polyester i, for farven kan ikke trænge ind i fibrene ved de temperaturer, som man vasker med, fortæller Anders Klitgaard Mølbæk.

En pakke med farvestof koster omkring 70 kroner og rækker til omkring 500 gram stof. Det svarer nogenlunde til et par jeans.

Hvis man farver flere stykker tøj, skal man regne med, at det bliver knap så kraftigt i farven.

Husholdningskonsulent Inge Norus, der skriver artikler i Ude og Hjemme, opfordrer til, at man læser vejledningen på tøjfarven omhyggeligt. Farvestoffet smitter nemlig meget af. Og det kan være nødvendigt at rense vaskemaskinen efter farvningen.

- Du skal være meget omhyggelig, når du læser brugsanvisningen, når du farver dit tøj. Så du er sikker på, at farven passer til det, du vil farve.

Fakta: Sådan genfarver du de gamle klude:

- Husk at du kun kan farve bomuld og nylon. Polyesterfibre optager først farve ved 120 grader og bliver derfor kun misfarvede ved temperaturerne i en almindelig vaskemaskine.

- Det bedste resultat får du ved at farve sort. Men du kan også prøve at farve lysere nuancer mørkere. Dermed kan du få et næsten "nyt" stykke tøj.

- Overvej, om det kan betale sig at farve tøjet. Hvis du kan få et par tilsvarende bukser til 100 kroner, er der næppe grund til at farve tøjet.

- Farvningen kræver typisk også et halvt kilo fint salt.

- Hvis du bor i en ejendom med fælles vaskeri, bør du være sikker på, at du må farve tøj, inden du går i gang.

- Hvis du bruger din egen vaskemaskine bør du rense den igennem med klorin - eventuelt flere gange efterfølgende - så du er sikker på, at der ikke sidder farvestof tilbage, der kan misfarve det tøj, du vasker.

Kilde: Inge Norus

/ritzau/FOKUS

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx