Af - 23/04-15 14:47

Snart kan du måske købe p-pillerne i supermarkedetSnart kan du måske købe p-pillerne i supermarkedet

Ingen lange køer på apoteket – køb din medicin i supermarkedet eller Matas. Det kan blive en realitet, hvis ændringerne i apotekerloven bliver vedtaget. Alligevel kritiserer Matas og Forbrugerrådet Tænk lovforslaget.

storybild

Salg af receptpligtig medicin i Kvickly? Det bliver højest sandsynlig virkelighed med ændringen af apotekerloven. (Billede: Polfoto)

Receptpligtig medicin kan nu ligge side om side med mælken og bananerne på indkøbsbåndet i supermarkedet. Apotekerne kan rykke ind i andre butikker, hvis en ændring af apotekerloven vedtages, som loven ser ud nu. En ”Shop in Shop”-løsning.

- Som udgangspunkt er vi interesseret i Shop in Shop-løsningen. Når de endelig lovkrav for indretning er fastsat, vil vi se på mulighederne. Vi har dog ligesom supermarkeder mange produktsammenfald med apotekerne, så det bliver spændende at se, i hvilken grad apotekerne vil benytte sig af Shop in Shop muligheden, siger Henrik Engberg Johannsen, Matas informationschef.

TV: Her går bjørneunge på gåtur i apoteket
TV: Her går bjørneunge på gåtur i apoteket

Hvis loven vedtages, som den ser ud nu, vil apotekerne stadig have monopol, og det bliver derfor kun muligt med apotek i andre butikker, hvis uddannede apotekere vælger at indgå samarbejde. Matas ville ikke kunne etablere deres eget apotek. Og det kritiserer Forbrugerrådet Tænk:

Monopolet er et middelalderligt levn. Jeg kan ikke komme i tanke om andre erhverv, hvor man stiller krav til hvilken uddannelse, ejeren skal have
, siger Forbrugerrådets Tænks vicedirektør, Vagn Jelsøe, og tilføjer:

- Det burde være nok, at personalet skal være farmaceutisk uddannet.

Hundredvis af recepter er forkerte hver dag
Hundredvis af recepter er forkerte hver dag

Coop og Dansk Supermarked har meldt ud, at de er klar til at åbne egne apoteker, hvis monopolet blev ophævet. Matas informationschef ligger heller ikke skjul på, at virksomheden ville etablere deres egne apoteker i mange Matas butikker rundt i hele landet, den dag monopolet ophæves.

- Det er oldnordisk at man bevarer monopolet, det er simpelthen så forældet. Den brændende platform er, at der er voldsomt mange borgere per apotek i Danmark. Der er ikke konkurrence på området. Derfor får borgerne ikke den optimale service i form af længere åbningstider, korte ventetider, siger Henrik Engberg Johannsen,


Apotekernes formand, Anne Kahns, kan ikke se nogen grund til, at monopolet skulle ophæves:

- Apotekerne er en del af Sundhedsvæsnet og ikke detailhandlen. Kommerciel interesser ville forrige det faglige niveau på apotekerne.​

Men her er Vagn Jelsøe uenig. Han forklarer, at Sverige har lavet en vidtgående liberalisering i forhold til apotekerne, og det er ikke gået ud over kvaliteten.

- Monopolet handler ikke om at forsvare forbrugernes interesser, men apotekernes. Med forbrugerøjne er det en absurditet, at man forsøger at begrænse apotekerne med monopolet, siger Forbrugerrådets Tænks vicedirektør.

Her er danskernes nye 'yndlings-supermarked'
Her er danskernes nye 'yndlings-supermarked'

Vicedirektøren håber på, at Shop in Shop-løsningen, giver flere apoteker på sygehuset:

- Patienterne bliver udskrevet med en recept i hånden, så det vil øge tilgængeligheden, hvis apotekerne kunne ligge side om side med kioskerne på hospitalerne.


LÆS OGSÅ: Kødkrig: Discountbutikker opruster

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx