Af - 04/03-16 07:14; Opdateret: 04/03-16 09:35

Tobias blev student uden at møde op til en eneste timeTobias blev student uden at møde op til en eneste time

- Det er jo en lidt sjov undervisningsform, for jeg mødte eksempelvis først mine lærere, da jeg skulle til eksamen, siger 28-årige Tobias de Haas.

Bildstrecke im Grossformat »
- Jeg har virkelig været nødt til at tage mig sammen og få uddannelsen fuldført. Det er let bare at lade være, når man ikke skal møde til time, men heldigvis synes jeg, at jeg har været god til at kunne se en ende på det, siger han til metroxpress. Tobias de Haas har anbefalet flere af sine kolleger i Forsvaret at studere HF via fjernundervisning. Tobias de Haas har primært haft arbejde i Forsvaret fra mandag til onsdag. I de dage har han arbejdet om aftenen og resten af ugen, har han kunnet studere i dagstimerne – hjemmefra. Det har taget Tobias de Haas 3,5 år at blive færdig med sin HF-uddannelse, hvilket er et halvt år længere, end han havde planlagt. Det skyldes, at en ny regel trådte i kraft, hvor man skulle have et ekstra fag for at kunne bestå. Inden Tobias de Haas tog en HF, havde han en uddannelse som mekaniker. HF-beviset skal han bruge for at komme videre på sin drømmeuddannelse. Tobias de Haas har taget enkeltfag på HG. Han har taget tre fag ad gangen. - De dage, jeg har haft fri fra Forsvaret, er jeg alligevel stået tidligt op med min kæreste, gået i bad, taget tøj og sko på for at lade som om, jeg skulle på studie. Men i stedet for at gå ud ad døren, har jeg så bare sat mig ved skrivebordet og studeret, siger han. Tobias de Haas' fjernstudie har også betydet, at han ikke har haft noget personligt forhold til de andre studerende. Eksempelvis har han ikke kørt i studentervogn, og huen med den blå streg så han derfor heller ingen grund til at anskaffe sig, da han blev student.

Tilmeldinger til fjernundervisning på Danmarks HF-VUC'er stiger og stiger. Tobias de Haas er en af de studerende, der har gennemført en HF uden fysiske undervisningstimer.

Ingen klassekammerater, ingen faste mødetider og ingen transporttid. Det er realiteten for de HF-studerende på VUC, der modtager fjernundervisning.

Metroxpress skrev tidligere i dag, at antallet af studerende på VUC's centre, der tager en HF gennem fjernundervisning, er eksploderet.

En af dem, der har taget en HF uden at møde ind til undervisning, er 28-årige Tobias de Haas fra Østerbro i København, der færdiggjorde sin ungdomsuddannelse fra Vestegnen HF & VUC i januar.

Tobias er ansat i Forsvaret og har undervejs været udsendt. Derfor har det været nødvendigt for ham at tage sin ungdomsuddannelse via computeren.

- Det er jo en lidt sjov undervisningsform, for jeg mødte for eksempel først mine lærere, da jeg skulle til eksamen. De var heldigvis flinke, siger Tobias de Haas til metroxpress og tilføjer, at det manglende personlige forhold til læren sikrede, at han udelukkende blev bedømt på baggrund af, hvad han leverede.

Interesserer du dig for at læse om uddannelse, og vil du opdateres om emnet, så like MX Penge på Facebook.

Tobias de Haas' fjernstudie har også betydet, at han ikke har haft et personligt forhold til de andre studerende. Eksempelvis har han ikke kørt i studentervogn, og huen med den blå streg så han derfor heller ingen grund til at anskaffe sig, da han blev student.

- Det var jo meget anderledes, end hvad man gør normalt, men jeg er helt okay med det. Huen ville alligevel bare ende på loftet, siger Tobias de Haas, der tværtimod påpeger, at han er glad for, at han samtidig med HF-uddannelsen kunne være i Forsvaret.

Minister forstår ikke kritik af fjernundervisning
Minister forstår ikke kritik af fjernundervisning

Men selv om fjernundervisningen har givet Tobias de Haas en anderledes gymnasietid, har han alligevel holdt fast i en vane, som tog han en 'normal' HF.

- De dage, jeg har haft fri fra Forsvaret, er jeg alligevel stået tidligt op med min kæreste, gået i bad, taget tøj og sko på for at lade som om, jeg skulle på studie. Men i stedet for at gå ud ad døren, har jeg så bare sat mig ved skrivebordet og studeret, siger han.

Han indrømmer dog, at det i begyndelsen virkede en smule åndssvagt, men at det var nødvendigt for at bevare motivationen.

Men selv om der ikke har været en lærer til at tjekke efter, om Tobias de Haas havde lavet sine lektier, er Tobias de Haas blevet holdt en smule i øret.

- Jeg har skullet lave en aflevering hver måned. Det er en måde, lærerne kan sikre sig, at man kommer gennem pensum på, siger Tobias de Haas.

Lærere: Svage elever går tabt ved fjernundervisning
Lærere: Svage elever går tabt ved fjernundervisning

Fjernundervsningen gjorde det dog i starten svært for ham at få gode karakterer for afleveringerne.

- Jeg begyndte at tænke en masse tanker uden for opgaven. Jeg havde svært ved at forstå, hvad der blev forventet af mig. Jeg spurgte jo ikke rigtig nogen til råds, som jeg nok ville have gjort, hvis jeg fik afleveringen udleveret i klasselokalet, siger Tobias de Haas.

Forældre: Fjernundervisning forringer undervisningen
Forældre: Fjernundervisning forringer undervisningen

Hans første karakter var derfor 02 i samfundsfag. Men da Tobias de Haas erfarede, at han fik højere karakterer, når han holdt sig til stoffet, blev eksempelvis to-tallet i samfundsfag erstattet med karakteren 12.

I dag har Tobias de Haas gennemført uddannelsen med et snit, han er tilfreds med, og nu overvejer han, om han senere hen skal tage en bachelor i katastrofeberedskab. En uddannelse, som han vil foretrække at tage gennem fjernundervisning, hvis det er muligt.

LÆS OGSÅ: Hver fjerde elev i 8. klasse er ikke parat til uddannelse

LÆS OGSÅ: Gymnasieelever snyder med opgaver: Minister varsler opgør

LÆS OGSÅ: Lærere: Sådan forsøger elever at snyde under eksamen

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

John døde efter fejl på dansk...
bt.dk
Michelin-kok udvider populær...
bt.dk
Connie Hedegaard ny...
bt.dk
Rystende overvågningsvideo afslørede...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx