Af Ritzau - 09/11-16 11:18

\"Eau de" hvad for noget? Få styr på din duft

Det er ikke ligegyldigt, hvilken udgave af din yndlingsparfume, du hiver ned fra hylden. Få hjælp til at vælge den rigtige type duft her.

storybild

Der er stor forskel på eau de toilette og eau de parfum, påpeger to dufteksperter. (Billede: Free/Mile Atanasov)

Står du i den julepyntede parfumeafdeling for at finde parfumen fra din kærestes eller mors ønskeseddel, så kan du godt risikere at blive lidt forvirret over et spørgsmål, som ekspedienten næsten med garanti kommer til at stille dig.

- Skal parfumen være eau de toilette eller eau de parfum?

Næsten alle parfumer fås nemlig i to udgaver ud over den helt koncentrerede parfumeduft, og det er ikke ligegyldigt, hvilken du køber og lægger under juletræet.

- Der er ganske enkelt forskel på koncentrationen af parfumeolie i de to udgaver, så eau de toilette indeholder meget mere vand end eau de parfum, der har en højere koncentration af parfume, forklarer Christine Hærslev, der er duftekspert og ejer duftvirksomheden Ambient Idea.

Hun råder derfor til, at du overvejer, hvem der skal bruge parfumen, før du hiver en af de to flasker ned fra parfumehylden.

Hvis vedkommende for eksempel er vild med at dufte kraftigt og gerne vil have en parfume, der holder hele dagen, er eau de parfum den rigtige udgave. Er modtageren omvendt mere til diskrete dufte og har måske sensitiv hud, er eau de toilette den rigtige version. Den udsætter nemlig huden for den mindste mængde parfumestoffer, forklarer dufteksperten.

Det betyder også, at det kan være en idé at have en eau de parfum stående til festen, mens eau de toilette fungerer godt som et pift til hverdagen og også ofte er så mild, at den kan sprøjtes direkte på tøjet uden at gøre skade.

Derudover foretrækker mange faktisk den lette parfumeudgave, tilføjer den erfarne skønhedsekspert Charlotte Torpegaard, der har bloggen I Love Beauty.

- Der er rigtig mange i Danmark, der godt kan lide eau de toilette, fordi vi er en smule duftforskrækkede, så der bliver solgt flere eau de toiletter her, end der gør i andre lande, hvor de bedst kan lide den mere koncentrerede parfumeduft.

Er det en gave, man er på jagt efter, anbefaler Charlotte Torpegaard dog, at man går efter den "ægte vare" i form af eau de parfum. Det er nemlig den, der er arbejdet mest med og kræset mest for, forklarer hun.

Når alt kommer til alt, kan det dog meget vel være din bankrådgiver, der afgør købet. Netop parfumeindholdet i de to udgaver har nemlig også betydning for prisen, hvor den milde eau de toilette altid er billigere end eau de parfum. Ifølge Christine Hærslev kommer de to versioner dog til at koste det samme i sidste ende. Måske ender den dyre endda med at blive det bedste køb.

- En parfume holder jo i virkelig lang tid, og køber man en eau de toilette, sparer du mere i situationen, men du vil også bruge mere af den, fordi den ikke dufter så kraftigt som eau de parfum.

Sådan bærer du din parfume bedst:

- Sprøjt på kravebenet, på indersiden af albuerne, på håndleddene eller i knæhaserne.

- Sprøjt direkte på huden, hvis du ikke er parfumeallergiker, for at undgå skjolder og skader på dit tøj.

- Gnid ikke parfumen, når du for eksempel sprøjter den på håndleddene. Det kan ødelægge duften.

- Overdriv ikke. Ofte bliver din egen lugtesans immun, så du ikke selv kan dufte, hvor meget du har på.

- Drop parfumen, hvis du har spist hvidløg eller krydret mad. Det vil nemlig kunne duftes gennem huden og blande sig med din parfume.

Kilde: Duftekspert Christine Hærslev

/ritzau/FOKUS

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Dansk kendis har tabt sig 25 kilo:...
bt.dk
Formel 1 i Danmark: Nu lever drømmen...
bt.dk
Zlatan er færdig i Manchester United:...
bt.dk
Her er BT's karakterer efter 1-0...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx