Af - 27/01-14 08:00

Danske modeller vil have 'rigtige' lønforholdDanske modeller vil have 'rigtige' lønforhold

Ulønnede jobs, ingen løn under sygdom og nul feriepenge. Modelbranchen er ikke, som brancherne er flest, men nu allierer de sig med en fagforening.

storybild

Danske Modeller må ofte tage til takke med en goodiebag, når de har udført et stykke arbejde. (Billede: Polfoto/Anthon Unger)

Ville du gå med til, at du ikke vidste, hvad du fik i løn, før pengene var gået ind på kontoen? Eller at der ikke var obligatoriske goder som feriepenge og løn ved sygdom?

Sådanne forhold arbejder danske modeller ofte under. De får uigennemskuelige kontrakter, de sjældent har indflydelse på, og det vil Foreningen Danske Modeller (DaMo) nu sætte en stopper for.

Nej til 'skinny bitches': Modemesse vil kun have 'store' modeller
Nej til 'skinny bitches': Modemesse vil kun have 'store' modeller

I samarbejde med fagforeningen Dansk Artist Forbund (DAF), der hører ind under LO, går de nu til kamp for ordentlige arbejdsvilkår, skriver ugebladet A4.

- De aftaler, som modellerne arbejder under i dag, stritter i hundrede forskellige retninger. Grundlæggende kan vi se, at modellerne ofte ikke kender deres aftaler, honorar, betingelserne de arbejder under, og hvad deres arbejde i sidste ende skal bruges til. Og det er uholdbart, for modellerne udfører et stykke arbejde, ligesom alle andre inden for den kreative branche,« siger formand i DAF, Lena Brostrøm Dideriksen, til A4.

Hos DaMo savner man fokus på modellernes lønforhold, som ikke er et emne, der diskuteres ret meget i branchen.

- I den kreative branche er det med penge ofte et tabu. Man snakker ikke meget om penge, og de fleste modeller spørger heller ikke særlig meget til løn og rettigheder. Det betyder desværre, at mange risikerer at blive underbetalt eller vente meget længe på at få deres løn, siger næstformand Lykke Jeppesen.

Kunderne raser over H&M's valg af 'store' modeller
Kunderne raser over H&M's valg af 'store' modeller

Begge mener, at bedre forhold vil resultere i et langt bedre arbejdsmiljø, der gavner modeller såvel som bureauer. Men bureauet Scoop Models ser det som en hetz.

»Der kommer altid en overophedet diskuyssion om modellernes arbejdsforhold lige op til modeugen. Jeg er så træt af den mistænkeliggørelse af hele modebranchen. Beskyldningerne om, at modellerne bliver udnyttet, er kørt alt for lang ud og ødelægger tingene, siger direktør Bente Lundquist til A4.

- Hvorfor skulle modeller finde sig i at blive udnyttet? De kan da bare stoppe, tilføjer hun.

Aflønnes med goodiebags
DaMo udførte i samarbejde med LO en undersøgelse af modellernes forhold i efteråret 2013.

Københavns modeuge nærmer sig
Københavns modeuge nærmer sig

Her svarede størstedelen af de 130 deltagende, at de indimellem arbejder ulønnet og ofte bliver betalt i 'goodiebags', der eksempelvis består af tøj eller gavekort.

Generelt er kontrakter, rettigheder og lønforhold ifølge de fleste deltagende blandt de mest påtrængende problemer i branchen.

- Der er nogle, der bliver snydt og bedraget og lovet en masse ting, som i sidste ende ikke bliver overholdt. Desuden er der en masse gratis arbejde i branchen, som der burde kunne kommes til livs, så alle kan få det, de er værd, siger en af deltagerne i undersøgelsen.

Modeugen satser på business frem for champagne
Modeugen satser på business frem for champagne

DaMo og DAF håber, at disse emner kan blive en del af debatten omkring modeugen 'Copenhagen Fashion Week', der bliver afholdt fra i dag frem til den 2. februar.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Efterforskerne jagter drabsmand:...
bt.dk
Jes Dorph: Hver dag lægger de...
bt.dk
Renterne er på vej op: Så stor bliver...
bt.dk
AFSTEMNING: Hvem har været...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx