Af - 21/01-14 13:31

85 mennesker ejer det samme som verdens fattigste halvdel85 mennesker ejer det samme som verdens fattigste halvdel

Verdens penge er fordelt så skævt, at antallet af mennesker, der ejer det samme som verdens fattigste halvdel, kan være i en enkelt togvogn. Det viser en ny rapport.

storybild

Utroligt få mennesker sidder på langt de fleste af de penge, der findes i hele verden. (Billede: Polfoto/Gary Waters)

Det kommer næppe bag på nogen, at der er ulighed i verden. Men det er alligevel en iøjnefaldende realitet, der bliver belyst i en ny rapport fra Oxfam; en organisation, der arbejder mod fattigdom.

110 personer ejer en tredjedel af Ruslands penge
110 personer ejer en tredjedel af Ruslands penge

Her forlyder det, at verdens 85 rigeste mennesker ejer omkring 9 billioner kroner (eller 9.000 milliarder), hvilket er det samme beløb, som den fattigste halvdel af verdens befolkning - 3,5 milliarder mennesker - ejer.

- Det er rystende, at halvdelen af verdens befolkning i det 21. århundrede ikke ejer mere end en lillebitte elite, der alle kunne sidde behageligt sammen i en enkelt togvogn, siger Oxfams direktør Winnie Byanyima i rapporten, der desuden viser, at én procent ejer næsten halvdelen af verdens rigdom.

Hvordan ser ulighed ud i 3D?
Hvordan ser ulighed ud i 3D?

Ifølge Oxfam er uligheden især blevet så markant, fordi de rigeste i de seneste årtier har nydt godt af lyssky skatteparadiser og lavere skatter generelt.

Samlet estimerer de, at der gemmer sig 115 billioner kroner i skattely, mens skatterne for de rigeste er blevet lavere siden 70’erne i 29 af 30 lande, hvor de data er tilgængelige.

Vestager erkender: Vi har øget uligheden
Vestager erkender: Vi har øget uligheden

Det håber de at sætte fokus på ved World Economic Forum, der afholdes i denne uge. Her mødes verdens ledere i politik og erhverv i Schweiz for at diskutere verdens økonomi.

- Vi kan ikke håbe på at vinde kampen mod fattigdom uden at tackle ulighed. Mere ulighed skaber en ond cirkel, hvor rigdom og magt i stigende grad er koncentreret i hænderne på få, mens vi andre må kæmpe om brødkrummerne på spisebordet, siger Winnie Byanyima.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Kamp på liv og død: 150 hvaler...
bt.dk
Kickstart foråret med sund mad: Lene...
bt.dk
Drama i supermarked: Gidseltager og...
bt.dk
Michael og Lina har den mest utrolige...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx